(INTERVJU) Mitja Gaspari: Dobra vlada dela malo velikih napak

Jelka Zupanič
18.05.2019 06:47

Nekdanji finančni minister in guverner BS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

''Šarčevo vlado je težko oceniti po pol leta dela, čeprav bi številni to najbrž radi. Sam preslabo poznam podrobnosti o njenem delovanju," opiše svoje zadovoljstvo z delom vlade upokojeni nekdanji večkratni finančni minister v Drnovškovih vladah, razvojni v Pahorjevi in guverner Banke Slovenije, ko smo se pripravljali na čakalnico za evro, vanjo sedli in evro tudi uspešno prevzeli. Kakšno leto ali dve bodo zaradi zunanjih okoliščin razmere manj ugodne, pravi, zato mora imeti vlada v rokavu tudi načrt b za situacije, ki niso vnaprej predvidljive. Prepričan je namreč, da je za vsako dobro vlado značilno, da "dela malo velikih napak, če naredi še kaj dobrega, je to samo plus".
Sklepate iz lastnih ministrskih izkušenj?
"Tudi iz lastne izkušnje lahko povem, da so največja težava velike napake. Če si zelo prepričan, da delaš dobro, te to zlahka pahne v veliko napako. Pri velikih odločitvah je dobra previdnost. Zlasti ker prihaja čas, ko bo tudi ta vlada soočena z nekaj več velikimi odločitvami, kot je pričakovala."
O katerih odločitvah govorite?
"Zdravstvo ne more več čakati, pokojnine tudi ne, prav tako ne bolj programski proračun. Odločitve o tem pa so odvisne od notranje organizacije dela, saj mora vlada zadovoljiti kriterije dobrega menedžmenta."
Ti šepajo?
"Dobro vodenje se zdi za vlado samo po sebi umevno. Vendar v skupini šestnajstih ljudi ni tako lahko doseči ne le tega, da vsak minister sam zase ve, kaj mora delati, ampak da pripelje dobra koordinacija dela vse skupaj do dobrega rezultata."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta