(INTERVJU) Nemški zgodovinar dr. Georg Lilienthal o Lebensbornu: Otroke so ukradli, starše pa pobili

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.03.2024 06:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Propadajoča stavba kot opomin in spomin - sanatorij Wienerwald pri Dunaju. Leta 1938 jo je zaplenil Gestapo in jo namenil programu Lebensborn.
Propadajoča stavba kot opomin in spomin - sanatorij Wienerwald pri Dunaju. Leta 1938 jo je zaplenil Gestapo in jo namenil programu Lebensborn.
Profimedia
Nemški zgodovinar dr. Georg Lilienthal že pol stoletja proučuje usode ukradenih otrok, tudi slovenskih, ki so jih nacisti med drugo svetovno vojno prevzgajali v ustanovi Lebensborn in o čemer govori tudi najnovejši dokumentarni film slovenske režiserke Maje Weiss Zajeti v izviru.

Iz vsebine:

- Nacisti so verjeli v rasno teorijo. Ta je po eni strani govorila o rasno manjvrednih ljudeh, ki se jih je treba znebiti, na drugi strani pa je bilo prepričanje o večvrednem arijskem nadčloveku, ki si zasluži podporo.

- V program Lebensborna so prišle ženske, ki so že bile noseče, ni pa Lebensborn kakor koli načrtoval ali povzročil njihove nosečnosti. Je pa res, da je neki Francoz objavil knjigo, ki je trdila prav to.

- Na žalost se zločini ukradenih otrok dogajajo še tudi v današnjih vojnah. Prav v vojni v Ukrajini uporabljajo povsem nacistom podobne metode. Tudi utemeljitev ruskega predsednika Vladimirja Putina za to početje je enaka.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta