(INTERVJU) Palestinski pisec in aktivist: Izrael nas ne ubija, ker protestiramo. Ubija nas, ker nas lahko

Kristina Božič
14.02.2020 13:15

Nisem mogel razumeti, zakaj so lahko ptice svobodne, ljudje pa moramo sprejeti nasilje postavljenih mej, pravi palestinski pisec in mirovni aktivist Ahmed Abu Artema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Gaza je poznana kot največji zapor na svetu. Kako ste prišli iz njega?
"Gaza je zapor na prostem, da. Malo območje je pod izraelskim obleganjem z vzhoda in severa, pa tudi z zahoda, saj izraelska mornarica popolnoma nadzoruje sredozemsko obalo Gaze. Razen redkih izjem Izrael ne dovoli, da bi ljudje prišli v Gazo ali odšli iz nje. Leta 2000 je Izrael uničil edino letališče v Gazi in do danes preprečuje, da bi zgradili pristanišče, ki bi nas lahko povezalo s svetom. Na severu je meja z Egiptom, ki jo zaznamujejo številni politični zapleti, a prehod Rafah je načeloma odprt. To nam nekaterim omogoča, da odidemo, in to pot sem uporabil tudi sam."
Koliko vnaprej ste morali prijaviti prehod v Egipt?
"Zagotovo sem med srečneži, saj sem dobil vabilo evropskih mirovniških organizacij, kar mi je omogočilo, da sem dobil vizum. Dva meseca vnaprej sem se prijavil za prehod meje, ker je čakalna lista dolga, o njej pa načeloma odloča Egipt. Nekateri čakajo tudi pol leta in dlje. Imel sem srečo."
Nazaj boste šli po isti poti?
"Da. Letel bom v Kairo, nato bom z avtom potoval do meje, kar je zoprna pot, ki lahko včasih traja tudi dan ali dva. Tam bom lahko ponovno vstopil v Gazo."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta