(PISMO Z ZAHODNEGA BREGA) Trumpov načrt mi bo vzel kmetijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ameriški predsednik Donald Trump je skupaj z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem v Beli hiši predstavil bližnjevzhodni mirovni načrt oziroma svoj načrt stoletja. Ta naj bi razrešil konflikt med Izraelci in Palestinci ter dosegel mir. Na predstavitveni slovesnosti palestinske delegacije ni bilo. Palestinski voditelji so kasneje zavrnili načrt, saj je vse predlagano močno v prid izraelski strani, popolnoma pa spregleda interese Palestincev.
Četudi Trump nima pravice Izraelu podariti zemlje, ki jo imamo v lasti palestinski kmetje, njegov načrt daje zeleno luč izraelski priključitvi nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu. Mislim, da ni naključje, da je bil načrt predstavljen v času, ko se tako Trump kot njegov prijatelj Netanjahu pripravljata na volitve, hkrati pa sta pod bremenom obtožb.
Trumpov načrt deli palestinsko ozemlje na Zahodnem bregu v tri ločene rezervate: prvi na severu obsega mesti Jenin in Nablus, drugi vključuje Ramalo in Jericho, v tretjem pa sta Betlehem in Hebron. Gaza je popolnoma ločen rezervat. To pomeni, da je palestinsko ozemlje, ki naj bi bilo po načrtih o rešitvi dveh držav teritorij palestinske države, raztrgano na ločene kose, ki jih povezujejo tuneli in mostovi. Preostanek ozemelj, vključno z dolino reke Jordan in z zemljišči, na katerih so zgrajene izraelske naselbine, bo priključen Izraelu. Nastala ne bo nikakršna realno povezana država.
Večina zemljišč, na katerih so zgrajene izraelske naselbine, je v zasebni lasti Palestincev in Palestink, zlasti kmetov, in ta zemljišča so prehajala skozi generacije. Kmetom bo odvzeta možnost obdelovati lastno zemljo, in to zgolj zato, ker želi Trump ponovno zmagati na volitvah in ker podpira izraelskega premierja Netanjahuja. Izraelski politiki med volilnimi kampanjami vedno uporabljajo palestinsko trpljenje in ga povzročajo še več, da bi dobili dodatne glasove.

EPA
Fareed Tamaallah
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta