(INTERVJU) Pred turistično sezono: Z rezervacijami še lahko počakate, prostora bo zagotovo dovolj

Franja Žišt Franja Žišt
09.05.2020 05:00

O prihajajoči turistični sezoni in izzivih, s katerimi se bomo, tako kot Hrvati, srečevali Slovenci ob dopustovanju pri južnih sosedih, s Klemnom Hrenom s spletnega mesta Avtokampi.si.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Že pred časom ste dejali, da bodo kampi in nekateri hoteli odprti prvega junija. Kot kaže, bodo res.
"Prvi junij drži, kar zadeva slovenske kampe. V torek smo dobili še napol uradno informacijo, da bi se kampi lahko odprli že nekoliko prej. Omenjen je bil 12. maj, a bolje, da rečemo, da bodo odprti v prvi fazi, ko naj bi se odprle tudi manjše nastanitve. A se nikamor ne mudi, ni pomembno, ali bodo odprti pet dni prej ali kasneje, pomembno je, da bo poskrbljeno za varnost. Za zdaj je težava, da so meje za turiste še vedno zaprte. Konec meseca bodo v Nemčiji praznovali binkošti in verjetno do takrat njihove meje ne bodo odprte, s tem pa tudi ne bo nemških turistov pri nas in na Hrvaškem."
Kaj pa vam o letošnjih počitnicah in odprtju mej razlagajo hrvaški kolegi?
"Skupini epidemiologov iz Slovenije in Hrvaške skušata v teh dneh določiti protokole, po katerih bi lahko slovenski gosti prišli na Hrvaško in hrvaški v Slovenijo. V prvi fazi naj bi prehajali lastniki nepremičnin in čolnov oziroma bark, v drugi fazi vsi drugi gostje. V Istri so napovedali, da bi kampe lahko odprli že sredi maja, a kampi in druge nastanitve ne bodo odprti, dokler ne bodo odprte meje za vse, ne le za tiste, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine. Če Nemčija in Avstrija ne bi odprli mej, bi se lahko zgodilo, da bo kakšen kamp letos ostal zaprt. Stroški odpiranja niso nizki, potrebnega bo kar nekaj dela. Letos še toliko več, ker je treba poskrbeti za nove zdravstvene standarde. Morda bi lahko prvi vikend v juniju že kampirali tudi na Hrvaškem. K sosedom bi lahko šli že sedaj, vendar bi morali biti 14 dni v samoizolaciji, lahko bi sicer šli na sprehod, ne pa tudi v trgovino. Kampi so zelo neprimerna lokacija za samoizolacijo in to niti ni dovoljeno. Ob vrnitvi pa bi spet morali za sedem dni v samoizolacijo in zadnji dan na testiranje. Tak način prehoda je za turistične namene povsem nesprejemljiv."
Za prehajanje meje poleti so omenjali tudi možnost posebnega potnega lista. Bi to delovalo destimulativno?
"Govorilo se je že o vsem mogočem, tudi o obveznem testiranju turistov. Raje počakajmo na uradne informacije, na to, kaj bodo povedali strokovnjaki. Posebni potni listi bi pomenili veliko oviro. Zadnje dni se veliko govori tudi o evropski mobilni aplikaciji, ki naj bi jo uporabljali. Avstrijci so napovedali, da bi jo njihovi državljani in tudi turisti celo morali uporabljati. Informacije se spreminjajo iz dneva v dan. Hrvaški minister je v prvi najavi odpiranja meja napovedal, da bi moral biti prehod med Slovenijo in Hrvaško enostaven, brez nepotrebnih preverjanj, čakanj. Treba bo najti kombinacijo med enostavnostjo in varnostjo."
Nekatere države so se s Hrvaško dogovarjale o koridorjih do počitniških namestitev.
"Večkrat so bili omenjeni koridorji, nihče pa ni povedal, kaj pravzaprav s tem misli. Verjetno je bilo mišljeno to, da bi bili odprti večji mejni prehodi, manjši pa še vedno zaprti. Da bi lahko denimo češki turisti prehajali v koridorju čez Slovenijo in bi uporabili samo glavno avtocestno povezavo, ne pa tudi stranskih cest in lokalnih prehodov. Torej da bi med državami naredili glavne poti, po katerih bi turisti lahko prihajali direktno. Seveda si želimo, da bi denimo češki turisti lahko na tej poti ostali tudi v Sloveniji. Samo lani je bilo pri nas kar 18 odstotkov več prenočitev čeških turistov in so pomembni gostje tudi za slovenski turizem. Včasih smo rekli, da ne zapravljajo veliko, zdaj pa bi to težko trdili. V dogovorih med Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo bodo med različnimi interesi posameznih držav morali najti rešitve, ki bodo vsem v prid. Naš interes in rešitev za naš turizem je gotovo, da tisti, ki so za ciljno destinacijo izbrali hrvaški Jadran, na poti do tja ostanejo vsaj kakšno noč ali dve tudi v Sloveniji."

Klemen Hren, Avtokampi.si: “Morda bi lahko prvi vikend v juniju že kampirali tudi na Hrvaškem.”
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.