(INTERVJU) S psihiatrom Željkom Ćurićem o tem, kako doživljamo krizo in samoizolacijo. Komu je najtežje in zakaj?

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
04.04.2020 09:33

Dr. Željko Ćurić, dr. med., je zdravnik, psihiater, komunikolog, soustanovitelj podjetja O.K. Consulting. Med hrvaško vojno je bil zdravnik na fronti, bil je svetovalec za talce in posiljene ženske. Leta 1993 se je z ženo Slovenko in hčerko preselil v Ljubljano. Je tudi učitelj in trener pripadnikov specialne enote in častnikov slovenske policije ter pogajalske enote za teroristične situacije in ob reševanju talcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Katero populacijo ta situacija najbolj najeda? Mlade, ki bi se radi družili? Srednjo generacijo, ki je zaskrbljena za posel, za službo in starše? Starejše ljudi, ki so itak najbolj ogroženi, hkrati pa ne morejo videti otrok, vnukov?
"Zanimivo je, da v psihiatriji nimamo prave definicije, kaj je kriza. Tako je zato, ker krizna situacija ni odvisna od vsebine dogodka, ampak od tega, kako jo človek doživlja. V psihiatriji obstaja zakonitost, ki pravi, da ljudje ne reagirajo na situacijo, ampak reagirajo na to, kaj jim pomeni. Človekov notranji prevajalnik pripiše pomen situaciji - šok, travma, kriza ... Trenutno nimamo niti enega dogodka, za katerega bi lahko rekli, da je krizen za vse. Ne pozabite, obstajajo ljudje, ki jih ta situacija veseli. Obstajajo ljudje, ki jim je ta situacija poslovna priložnost. Obstajajo ljudje, ki jim sedanje razmere odpirajo možnost, da se lažje ukvarjajo s kriminalom in tako naprej. Zgodbe torej ne bi povezoval z leti, ampak s tem, kako različno ljudje doživljajo isto stanje, kako ga prevajajo v svojih glavah."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta