(NAVODILO) Tako si sami naredite učinkovito masko iz papirnatih brisač ali čistilnih robčkov

Gr.G.
27.03.2020 15:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pandemija novega koronavirusa je po vsem svetu pripeljala do ozkih grl pri oskrbi z zaščitno medicinsko opremo. Predvsem občutno je pomanjkanje zaščitnih mask. Glede na to, da jih v lekarnah in trgovinah še zmeraj nimajo na zalogi, si mnogi ljudje, ki sicer ostajajo doma, a se morajo občasno odpraviti denimo v trgovino, lekarno ali po drugih nujnih opravkih, morajo pomagati sami. Zaščite pa so seveda potrebni tudi taksisti, šoferji, prodajalke, čistilke, varnostniki in drugi zaposleni. Mnogi namreč pri svojem delu nimajo na razpolago mask. Tako nekatere prodajalke, ker nimajo drugih mask, na delovnem mestu nosijo kar maske iz robčkov. 
{embed_youtube}https://youtu.be/fMA7a6xO3G0{/embed_youtube}
Čeprav medicinska stroka izpostavlja, da doma narejene maske ne morejo nuditi enako dobre zaščite, kot denimo kirurške, je maska iz blaga ali papirja še vedno boljša kot nikakršna zaščita. Vrstijo se pozivi ljudem, naj naredijo maske zase in za vse tiste, ki si jih ne morejo izdelati sami. In tako poskrbijo vsaj za minimalno zaščito.
{embed_youtube}https://youtu.be/ilplwuvpIGw{/embed_youtube}
Tudi zato, ker vsi nimajo možnosti šivati mask iz blaga, je enostavno narejena tudi maska iz papirnatih kuhinjskih brisač in dveh gumic. Uporabimo 2 lista 3-slojnih ali 3 liste 2-slojnih brisač, ob robu zavežemo gumico ali jo pripnemo s spenjalnikom, lahko pa jo tudi prišijemo. Za zunanjo plast lahko za dodatno zaščito uporabite še plast, ki ne prepušča tekočine, če jo imate pri roki.
{embed_youtube}https://youtu.be/6oXjCGWwYh8{/embed_youtube}
Po podatkih raziskave, ki so jo opravili v Hongkongu in jo povzema tudi publikacija Stanford Medicine, so maske iz papirnatih kuhinjskih brisač dovolj učinkovite. Podobne so namreč srednjemu sloju za filtracijo pri kirurških maskah. Kuhinjske papirnate brisače sicer ustrezajo higienskim standardom pri ravnanju s hrano, pri HKSP pa so jih pregledali pod elektronskim mikroskopom in ugotovili, da je velikost tkanine in struktura papirja podobna tistim, ki jih najdemo v srednjem sloju plasti kirurških mask.
{embed_youtube}https://youtu.be/BcCctNa96oY{/embed_youtube}
Zaščitne maske je mogoče izdelati tudi iz vlažilnih in/ali otroških robčkov. Pri Stanford Medicine pa med primernimi materiali za zaščito izpostavili tudi vrečke za sesalnike. Pri slednjih so sicer zapisali, da je v njih oziroma skozi njih težko dihati. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta