(INTERVJU) Starši po večini hočejo ravnatelja, ki bi jim bil podrejen

Franja Žišt Franja Žišt
31.08.2019 06:17

Pravilnik o ocenjevanju starši včasih poznajo bolje kot učitelji, pravi pred začetkom šolskega leta ravnatelj Osnovne šole Domžale Uroš Govc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Govc
Robert Balen

Novo šolsko leto je pred vrati in zadnje dni imate norišnico v šoli, ste dejali. Kaj se dogaja?
"Čez poletje moramo pripraviti vse potrebno za pouk, vsako leto znova pa se izkaže, da ne moremo pripraviti vsega stoodstotno oziroma se nam lahko kaj celo poruši. Ena glavnih nalog mojih dveh pomočnic je priprava urnika. Zadnje dni se ta ruši, bodisi zaradi vpisa novih otrok, ki nam porušijo že oblikovane oddelke, bodisi zaradi učiteljev, ki letos niso povsem zadovoljni z urnikom. Sedaj se pomočnici ukvarjata s popravki. Za prve dni septembra pa niti ne vemo, kaj nas čaka, a lahko predvidevamo, ker je vsako leto podobno. Pritiski staršev, ki hočejo premeščati svoje otroke iz oddelka v oddelek, ker jim kaj ne ustreza, se vsako leto stopnjujejo. Ne spomnim se, da bi bil pred desetletjem tak pritisk; željo so starši ali učitelji že izrazili, niso pa ničesar zahtevali, kot zahtevajo sedaj. Sploh v prvih septembrskih dneh se zaradi tega pojavlja nezadovoljstvo, zadeve se umirijo proti koncu meseca. Vnaprej tudi vem, da se bodo pojavile tudi težave pri podaljšanem bivanju, ker ministrstvo šolam dodeli premalo ur. Ker se določenih normativov ne moremo držati, smo največkrat v prekršku, saj imamo v oddelkih podaljšanega bivanja na začetku več otrok, kot je dovoljeno. Kljub temu da dobivamo neka priporočila ministrstva, kako naj se organizacijsko tega lotimo, ravnatelji opažamo, da se ne da. Po nepotrebnem je v začetku šolskega leta nekaj slabe volje."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta