(INTERVJU) Tibor Šimonka: Tokrat kaže, da so pogoji za stabilno koalicijo. To je za gospodarstvo dobro

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
14.05.2022 06:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tibor Šimonka: “Za vse je bilo slabo, da je bil prekinjen socialni dialog, tako da se nadejamo, da bo ponovno vzpostavljen.”
Tibor Šimonka: “Za vse je bilo slabo, da je bil prekinjen socialni dialog, tako da se nadejamo, da bo ponovno vzpostavljen.”
Robert Balen
Glavni podpredsednik uprave Skupine SIJ - Slovenska industrija jekla in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka o pričakovanjih gospodarstva do nove vlade in aktualnih gospodarskih razmerah, zlasti v energetsko intenzivni panogi. "Dostikrat slišimo reči: vlada je dala. Seveda vlada odloča - če dela za to, da bo tisto, kar bo dala, čim večje, je v redu," pravi.

"Tokrat kaže, da so pogoji za stabilno koalicijo, kar je za gospodarstvo načeloma dobro," dodaja in nadaljuje: "Mi si bomo prizadevali, da bodo doumeli, da je najprej treba ustvariti in nato deliti. Da bi lahko več ustvarili, je treba ustvariti vsaj s konkurenčnimi gospodarstvi primerljive pogoje poslovanja. Če bo to razumevanje prisotno, sem optimist, ne glede na težave zaradi geopolitičnih in drugih razmer na svetovnih trgih. Slovenija je v preteklem obdobju napredovala, vendar je relativno zaostala za nekaterimi vzhodnoevropskimi državami, katerih rast je bila hitrejša. Kljub visoki rasti v lanskem letu in nekaterim dobrim indikatorjem smo še vedno izredno občutljivi za stanje v nemškem gospodarstvu. Slovenija mora izpeljati reforme, ne le davčno, nadaljevati mora z reformo dohodninske zakonodaje, čim prej uvesti socialno oziroma razvojno kapico."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta