Cene elektrike dodatno zvišuje še omrežnina

Srečko Klapš Srečko Klapš
08.01.2022 06:00

Gospodinjstva bodo letno plačevala za električno energijo 22 evrov več, industrija pa celo 33 tisoč evrov več. Medtem ko že tako visoke cene krnijo proizvodnjo, vlada obljublja pomoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Delamarisu so zaradi podražitev električne energije kolektivni dopust, ki so ga običajno izvedli v decembru, premaknili v prvi teden januarja.

Tit Košir

Potem ko je Agencija za energijo s 1. januarjem letos zvišala omrežnino za distribucijski sistem za kar 14 odstotkov, je ta poteza naletela na burne odzive. Med njimi tudi infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca, saj meni, da gre za nerazumno odločitev agencije, medtem ko vlada sprejema ukrepe za blažitev energetske krize. "Elektrodistribucijska podjetja bi zmogla tudi brez tega dviga, o katerem vlada in pristojno ministrstvo nista bila obveščena," je bil oster Vrtovec. Na včerajšnji tiskovni konferenci o dosežkih slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju infrastrukture in energetike je minister Vrtovec še zaostril retoriko, ko je dejal, da ima agencija "še možnost, da odločitev spremeni", saj da vlada nima možnosti posega oziroma preprečitve odločitve regulatorja. Ob tem se strinja, da distribucijski sektor potrebuje denar za energetski prehod in nadgradnjo omrežja, a da bi agencija z dvigom omrežnin lahko počakala in ne bi dodatno obremenjevala podjetij in gospodinjstev.

Vrtovec je prst usmeril tudi v poslovanje distribucijskih podjetij in njihove bilance, ki kažejo "da je bil ta ukrep zdaj povsem nepotreben in bi lahko počakali nekaj mesecev". Ob tem spomnimo, da je imelo pet elektrodistribucijskih podjetij lani več kot 39 milijonov evrov čistega dobička.

Omrežnina naj bi se zviševala vsako leto

V Agenciji za energijo, ki jo vodi Duška Godina, pa pojasnjujejo, da kljub 14,16-odstotnemu zvišanju omrežnin tarifne postavke za prenosni sistem ostajajo nespremenjene, kar pomeni skupno zvišanje za približno 10 odstotkov. Navajajo tudi primere vpliva zvišanja omrežnine na položnice za značilnega gospodinjskega in industrijskega odjemalca. Tako bodo gospodinjstva z letno porabo 3500 kilovatnih ur mesečno plačevala 1,88 evra več, industrijski odjemalci pa, odvisno od letne porabe, od 39 do 2780 evrov mesečno več kot doslej. Na letni ravni to pomeni za gospodinjstva 22 in pol evra več, za industrijske odjemalce pa od 469 do kar 33.386 evrov letno višji strošek. "Agencija za energijo je sprejela strokovno pravilno in razumno odločitev, ki temelj na proučenem stanju v podjetjih Eles, SODO in vseh petih distribucijskih podjetjih. Omrežnina je namenski vir za zagotavljanje delovanja elektrooperaterjev, za vzdrževanje in razvoj omrežij in nikakor ni in ne sme biti instrument socialne politike države. Za definiranje energetske revščine in sprejemanje ukrepov za ublažitev vplivov dviga cen energentov je odgovorna izključno država. Določanje omrežnine pa je v pristojnosti Agencije za energijo, ki je in mora biti popolnoma neodvisna od katerihkoli političnih, javnih ali zasebnih interesov," utemeljujejo svojo odločitev in dodajajo, da je višina omrežnine odvisna od stroškov elektrooperaterjev in gibanja porabe električne energije. "Nižja poraba, ki smo ji priča v trajanju epidemije covida-19, je ključni razlog za dvig tarifnih postavk, saj le tako lahko pokrijemo stroške, potrebne za nemoteno izvajanje dejavnosti elektrooperaterjev." V Agenciji za energijo glede na to, da je vlada v okviru nacionalnega energetskega in podnebnega načrta napovedala, da bo od leta 2021 do 2030 potrebnih 4 milijarde evrov investicij v distribucijska omrežja, kar je za okoli 250 milijonov evrov na leto več kot do zdaj, napovedujejo še, da bo ob sedanjem obsegu investicij, ki znašajo 130 milijonov evrov letno, po prvih ocenah vsako leto potreben vsaj 12- do 15-odstotni dvig omrežnine.

V GZS in OZS pričakujejo hitro ukrepanje države

Medtem v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ugotavljajo, da o nevzdržnih razmerah zaradi drage elektrike tarna vse več podjetij, nekatera se soočajo tudi z nevarnostjo zaustavitve proizvodnje. Nazadnje so zaradi podražitev električne energije v Delamarisu kolektivni dopust zaposlenih premaknili iz decembra v prvi teden januarja. Zaradi visokih cen električne energije je grozila ustavitev strojev papirnici Vipap Videm Krško. Mojca Resnik, predsednica uprave, je včeraj sporočila, da so podpisali pogodbo z dobaviteljem električne energije in s tem za zdaj rešili problem z njeno dolgoročno oskrbo. Zato v GZS, kjer so pripravili predlog sheme pomoči najbolj prizadetim podjetjem, pričakujejo hitro ukrepanje vlade. Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) opozarjajo na posledice visokih podražitev surovin in energentov. Direktor OZS Danijel Lamperger državo poziva, naj zagotovi spodbude v energetski krizi, da bodo podjetja, dokler se cene ne stabilizirajo, lahko normalno poslovala. "Vse okoliške države so načeloma intervenirale, pri nas pa se govori, da so podjetniki špekulirali. Kar ni res; podjetjem so se konec leta iztekle pogodbe, cene so pred tem narasle in tako imajo podjetja velike težave v poslovanju," je dejal Lamperger.

O problematiki rasti cen energentov so v četrtek govorili tudi na posvetu premiera Janeza Janše s predstavniki gospodarstva na Brdu pri Kranju in sklenili, da se bodo tega lotili na gospodarskem ministrstvu skupaj z ministrstvom za infrastrukturo. "Posvet pri predsedniku vlade pomeni premik v pozitivno smer pri iskanju rešitve problematike visokih cen energentov," ocenjuje predsednik GZS Tibor Šimonka po obljubi premiera, da bo vlada zagotovila pomoč najbolj ogroženim podjetjem zaradi izjemnega dviga stroškov energije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta