(INTERVJU) Tomaž Gantar: Koalicija je partnerski odnos, kjer je treba znati tudi potrpeti

Minister za zdravje in dolgoletni vidni član stranke Desus med drugim o sproščanju ukrepov, zaščitni opremi, pa o tem, ali je Ivan Gale zanj žvižgač in ali bo ta vlada lahko izpeljala zdravstveno reformo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ob najavi raziskave o prekuženosti prebivalstva s covidom-19 je bilo povedano, da naj bi bili njeni izsledki temelj, na podlagi katerega se bo vlada odločala o sproščanju ukrepov. Zakaj je vlada šla v sproščanje ukrepov pred objavo rezultatov raziskave?
"Za sproščanje ukrepov smo se odločili, saj je bilo že iz vmesnih rezultatov raziskave mogoče predvideti, kakšen bo, ob manjših odstopanjih, končni rezultat. Tudi epidemiološka slika je po vseh kriterijih, tudi tistih, ki jih je določila Evropska komisija, zelo dobra. Zdravstveni sistem ima dovolj kapacitet, da sprejme večje število bolnikov, prav tako imamo dovolj dobre podatke za spremljanje okuženih. Vse to je botrovalo temu, da smo se odločili za sproščanje ukrepov."
Kakšen vpliv pa bodo imeli rezultati o dve- do štiriodstotni prekuženosti populacije na nadaljnje sproščanje ukrepov?
"Rezultati raziskave so pomembni, saj sproščanje ukrepov pomeni tudi več kontaktov med ljudmi. Če bi bil delež okuženih v populaciji večji od tega, kot je pokazala raziskava, bi lahko posredno sklepali, da večje število kontaktov pomeni večjo možnost okužbe. Rezultati raziskave pa nam kažejo, da sproščanje ukrepov in povečevanje kontaktov ne prinašata večje nevarnosti za ponovni porast števila obolelih, če bomo tudi v prihodnje spoštovali vse dosedanje varovalne ukrepe."
Strokovnjaki že svarijo pred drugim valom. Kdaj bi lahko prišel? Nekateri pravijo, da že junija.
"To je težko predvideti, saj je to nova bolezen, ne vemo, kako se bo virus obnašal v prihodnje. Tudi zato smo se želeli s študijo in vsemi razpoložljivimi podatki zavarovati, ko se odločamo o sproščanju ukrepov. Stoodstotno trditi, da sproščanje ukrepov ne predstavlja nobene nevarnosti, ne moremo. Po drugi strani pa je treba vedeti, da so zaradi slabšanja gospodarskih razmer vedno bolj v ospredju čisto druge stiske, zato smo morali pri sproščanju ukrepov iskati ravnovesje med zdravjem ljudi, ki ima po mojem prednost, in gospodarsko situacijo, ki pa ima tudi pomemben vpliv na življenje ljudi."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.