Kako bo rušenje trga s svinjskim mesom vplivalo na denarnice potrošnikov?

Andreja Kutin Lednik
19.10.2019 05:09

Izidor Krivec, predsednik uprave Celjskih mesnin in predsednik gospodarskega interesnega združenja mesne industrije, je jasen - afriška prašičja kuga je letos že podražila svinjino za 60, tudi do 90 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izidor Krivec: "Maloprodajne cene moramo drastično zvišati."
Igor Napast

"Posamezni kosi mesa so šli z 1,80 evra na tri evre, recimo pleče. Stegno se je podražilo z dveh evrov na 3,2 evra. In tako je po celi Evropi, povsod so cene zrasle za do 90 odstotkov. Res pa je, da se niso sorazmerno dvignile tudi maloprodajne cene, te so višje za 10 do 15 odstotkov. In to je težava. Svinjsko meso bo treba drastično podražiti, če želimo, da bo mesnopredelovalna industrija preživela." Za sedaj industriji višanje cenikov preprečujejo pogodbe in dogovori s trgovci, kdaj pa bo višja tudi maloprodajna cena mesa, je ta hip težko napovedati, pravi Krivec. "Ta zadeva bo trajala še nekaj let, tudi cene mesa se bodo še dvigovale. A afriška prašičja kuga ni nevarna za človeka, je ekonomska bolezen, ki povzroča pogin prašičev. Če pa se pojavi v Sloveniji, lahko to pomeni konec naše prašičereje."
Že sedaj je Slovenija samooskrbna s svinjskim mesom le okoli 30-odstotno, 70 odstotkov svinjskega mesa uvozimo. "Cene v Evropi so podivjale, prašičerejcem v Evropi je sedaj glavni trg Kitajska, ki porabi svinjskega mesa trikrat toliko, kot ga proizvede Evropa. Kitajci so letno zaklali 700 milijonov prašičev, sedaj le polovico tega, naslednje leto znova sledi padec za 10 do 20 odstotkov. Šele leta 2025 se lahko zadeva stabilizira, seveda če bodo uspešno premagali kugo," napoveduje Krivec.
"Pri nas je problem sivi trg, ki ga je vsaj 30 odstotkov. To mora država urediti, ne le zaradi davka, ampak tudi varstva potrošnikov. Sivi trg namreč ni nadzorovan in tam se lahko zgodi marsikaj, recimo to, kar se je dogajalo sedaj s čevapčiči pri malih mesarjih. V velikem kontroliranem obratu se to težko zgodi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta