Kako se na turistično sezono pripravljajo na Hrvaškem? Apartmaji so pripravljeni, gosti so rezervirali, čakajo na odprtje meja

Gregor Grosman Gregor Grosman
09.05.2020 04:00

Družina Mandić je ena prvih, ki so že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja oddajale apartmaje v Turnju, kraju z okoli 1200 prebivalci v bližini Biograda. Zdaj čaka državo, da sporoči, pod kakšnimi pogoji bodo lahko izpeljali letošnjo turistično sezono.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davor Ramić, Osebni Arhiv

"Apartmaji so pripravljeni. Imamo že veliko rezervacij: nekateri so jih odpovedali, drugi ne, za določene ne vemo, ali bodo v izbranem terminu sploh lahko prišli. Odvisno od tega, kdaj se bodo odprle meje," nam je povedala Vesna Mandić.

Josip in Vesna Mandić (Apartmani Mandić), Turanj
Gregor Grosman

Dezinficirali bodo tudi plažo

Luka Ljutić je že več kot 40 let v turizmu, v njegovem kampu, ki je kakšnih 30 kilometrov južno od Zadra, so skoraj sami Štajerci. Ker gostov letos še ni mogel sprejeti, bo sezono podaljšal. "Vsaj za mesec dni, morda dlje. To poletje bomo potegnili v oktober, november, lahko celo do novega leta." Razmišlja tudi, da bi drugo leto najemniki parcel plačali manj. Trenutno se letni najem desetih kvadratnih metrov velike parcele giblje okoli 4000 evrov. Ljutić je prepričan, da je s tako velikostjo parcel omogočena zahtevana socialna distanca med gosti, kamp pa je nanje že pripravljen. Svojemu prostoru se zaradi pandemije ni odpovedal nihče, pravi sogovornik. "Pred recepcijo bodo merili telesno temperaturo in namestili pleksi steklo," pojasnjuje. Toaletne prostore in prhe bodo dezinficirali s škropljenjem, prav tako bodo na plaži izvajali dezinfekcijo. Kdaj bo lahko odprl kamp, še ne ve. "Hrvaški državi je v interesu, da čim prej odpremo. A jo je strah. Da bi šle okužbe naprej in bi imeli probleme. Moramo biti pametni in se obnašati previdno. Vsi moramo biti malo prilagodljivi."

Luka Ljutić (Kamp Ljutić)

Strah pred turisti na otoku brez korone

Dunja Bezjak, upokojena profesorica angleščine na Srednji ekonomski šoli Maribor, je z možem lastnica nepremičnine na otoku Visu na Hrvaškem, imata tudi apartma, ki ga ponujata gostom, vendar sta njegovo upravljanje predala agenciji. Zdaj je Bezjakova v Sloveniji, marca in aprila pa je dobrih pet tednov bivala na Visu. Tja se z možem nameravata vrniti okoli 20. junija, z Višani je redno v stiku. "Na Visu je totalni mrk. Gostinci sicer pripravljajo terase, ponudniki sob čistijo namestitve. Prebivalci otoka so strašno preplašeni, na smrt prestrašeni. Ukrepi so strogi, civilna zaščita na otoku petkrat dnevno po megafonu poziva ljudi: 'Ostanite doma, ne družite se, vzdržujte socialno distanco!'"

Upokojena profesorica SEŠ Maribor Dunja Bezjak
Boris Vugrinec

Majhni kraji so v prednosti

Davor Ramić, ki je z Luko Sturnelo lastnik restavracije Barbir v Sukošanu, je imel za letošnjo sezono velike načrte, vse dokler ni izbruhnil koronavirus. "Pred dvema letoma smo začeli gostom ponujati pice, lani smo ponudbo razširili z mesnimi jedmi, to leto pa bi moralo biti prehransko najbolj pestro: testenine, njoki, škampi, tunin steak, hamburgerji. Prizadevamo si za kvaliteto, a ker ne vemo, koliko gostov bo prišlo, ne bom šel kupit 60 kilogramov tune za 2500 evrov. Vzel bom kilogram tune. Drugače se kalkulacija ne izide."

Restavracija Barbir v Sukošanu.
Davor Ramić, Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.