Kako smo na Balkanu prišli od plesa z noži na besedne dvoboje: Spopad na polju zelja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pieter Aertsen, Prizor s tržnice, 1596 
Pieter Aertsen, Prizor s tržnice, 1596 
Profimedia
V nadaljevanju preberite:

Lahko se zgodi kjer koli, tudi v najbolj skromnih in zanemarljivih okoliščinah. Tako sta se mednarodne politike lotila hrvaški predsednik in njegov srbski kolega. Kot umetnika politike. Dva branika krščanske civilizacije pred pohodom orientalskih čet na evropske vrednote sta v hitrem dvoboju odprla novo bojno polje.

Milanovića so vprašali, ali je Srbija orožje v hibridni vojni proti Evropi. Milanović je bil odločen. "Srbija sama ne ve, kaj bi rada. To ni nikakršna hibridna vojna, to je nekakšna godlja, zeljarska politika. Veliko let vodijo izrazito proevropsko politiko, potem prorusko, narod pa striže z ušesi."

Srbski predsednik Vučić je bil medtem v Münchnu, kjer so ga vprašali, kako se počuti kot nacionalni voditelj, ki ga je sosed izenačil s kmečko navado kisanja zelja. "Zeljarska politika – odlična politika," je bil njegov odgovor. "Mi imamo radi zelje, radi ga jemo. Imamo vrhunsko zelje v Futogu." Futog je kraj blizu Novega Sada, kjer pridelujejo zelje z enakim imenom. Svojemu hrvaškemu sogovorniku je svetoval, naj še malo počaka. "Ko bo prišla sezona futoškega zelja, mu bom poslal zeljnato glavo, da bo videl, kaj je prava vrhunska politika. Bog daj, da bi tudi oni znali voditi takšno politiko."

Kako je pa z zeljem in slovensko narodno identiteto?

 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta