Ko je diagnoza bolezen zaradi dela: 30 let ignorance poklicnih bolezni

Ana Lah Ana Lah
07.01.2023 06:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
"Obraba sklepov, težave z vratnimi vretenci, revma," našteva izkušena trgovka svoje zdravstvene težave, povezane z delom. "Veste, če trideset let delaš isti gib, se pozna. Nekaj prispevajo tudi leta, ampak naš poklic je tak, da je še posebej izpostavljen. Naj vam kakšna trgovka ali kuharica, ki je v pokoju, pokaže dlani. Vsem vleče sklepe skupaj," pove sogovornica.

Poznamo še vsaj dvesto diagnoz, trdi predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela prof. dr. Metoda Dodič Fikfak. "V Evropi so najpogostejše poklicna naglušnost, kožne bolezni, poklicna astma, v zadnjih letih pa še poklicni covid. Razumeti moramo, da se poklicna bolezen po diagnozi v ničemer ne razlikuje od nepoklicnih bolezni. Razlika je samo, kako je povzročena - v primeru poklicnih je to zaradi snovi na delovnem mestu ali načina dela."

V Sloveniji trenutno še velja pravilnik iz leta 2003, nov, ki naj bi luč sveta ugledal februarja, že zajema zadnjo priporočeno verzijo seznama poklicnih bolezni po priporočilih Evropske unije.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta