Kolumna Ane Svetel: Izstop kot poteza emancipacije?

Ana Svetel
04.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragiša Modrinjak
Niansirana in paradoksalna razmerja med spoloma se bo zreduciralo na rožico. Na stotine delavk bo stiskalo zobe ob seksizmih – kot vsakič, ko se moškim kolegom zahoče povedati kakšno šalo. V akademskih okoljih bodo sodelavci razlagali o tem, da si s partnerko starševski dopust delijo na enaki polovici. Ob tem terjali neizrečeno spoštovanje za lastno naprednost. "A mu moramo zdaj podeliti plaketo?" se bo neka kolegica pridušala drugi. Smejali se bosta. Ja, moški, ki pričakujete navdušenje ob stvareh, ki bi morale biti samoumevne – smejimo se vam. A večinoma na skrivaj.

Osmi marec bo sprožil tudi vrsto spontanih 'nisem feministka' samoidentifikacij tipa Klakočar Zupančič ali Pirc Musar. Recimo: Seveda sem za enakopravnost spolov, nisem pa feministka. V podtonu pa pojasnilo: Ker feministke so tiste blazne ženske z macolami, ki sovražijo moške. Tovrstni 'nisem feministka' momenti koreninijo na dveh predpostavkah: da feminizem ni več potreben, da je nekako pasé, ker so bitke že izbojevane, in da je bilo nekoč vse mizerno, da je ženske emancipiral šele kapitalizem. Slednja predpostavka služi kot priročno opravičilo.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta