Kolumna Ane Svetel: V sivini se dobro sivi

Ana Svetel
12.11.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Minuli teden je Katja Zakrajšek, prevajalka, poznavalka v našem prostoru manj znanih literarnih tradicij, dobitnica letošnje Sovretove nagrade, opazila, da se je v časopisni recenziji romana, ki je nedavno izšel v njenem prevodu, avtorica recenzije obilno, skoraj izključno naslonila na njeno spremno besedo ter jo prosto (in ne vedno smiselno) skolažirala v na videz lastno, profesionalno bralno refleksijo. Ne vem, ali imajo v novinarskih vrstah kak blažji termin, a v akademskih bi bilo to nedvomno plagiatorstvo. Kitenje s tujim perjem. Mimo formalno-pravnih okvirjev, ki urejajo krajo intelektualne lastnine ali avtorskih pravic, se mi je plagiatorstvo vedno zdelo nekaj, kar bi v tistem, ki je zasačen s prsti v marmeladi, moralo vzbuditi občutke sramu, nujo po opravičilu, posipanje s pepelom.

Nekajkrat se mi je na vajah, ki sem jih izvajala s prvimi letniki študentov in študentk etnologije in kulturne antropologije, zgodilo, da je bil kak kolokvij v nebo vpijoče prepisan. Ob opozorilu, kaj so pravzaprav storili, je bil odziv vedno (tudi) sram. Zdelo se mi je, da je mladim ljudem, ki šele začenjajo razumeti razliko med 'šolo' in 'faksom', smiselno čim bolj nedvoumno pojasniti, kakšno črto so pravzaprav prestopili, ko so na spletu našli članek, stisnili kopiraj-prilepi in 'pozabili' navesti vir. Tuje perje je čisto ok, le povedati morate, da je tuje. 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta