Kolumna Denisa Manceviča: Basen o McDonaldsu, Nemčiji in ruskem plinu

Denis Mancevič
26.10.2024 06:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Ko sem pred približno 20 leti gulil študijske klopi, je bila aktualna pripoved o liberalni paradigmi v mednarodnih odnosih, ki je govorila o tem, da dve državi, v katerih posluje McDonald's, nikoli nista bili v neposrednem vojaškem spopadu. Pred tedni sem na predavanju študente mednarodnih odnosov vprašal, ali so za pripoved slišali, in so povečini prikimali. Priznam, da njene metodološke vrednosti sam nisem nikoli preverjal, a danes vemo, da je ta vsaj v primeru ruske agresije na Ukrajino povsem odpovedala, saj je veriga s hitro prehrano uspešno poslovala v obeh državah. McDonald's je kmalu po začetku agresije zapustil rusko tržišče in s tem tudi simbolno nakazal konec neke ere; kot simbol zahodnega kapitalizma je McDonald's s svojim prihodom v Moskvo januarja 1990 celo prehitel razpad sovjetskega imperija.

Vladimir Putin je zakockal vse, k čemur je Rusija težila vse od tistega sneženega januarja 1990, ko so nepregledne moskovske množice čakale na odprtje prvega McDonald’sa.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Več vsebin iz spleta