Kolumna Denisa Manceviča: Kremeljske (vohunske) igre brez meja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Letošnjega prvega avgusta se je v živo odvijal vohunski triler, ki se ga ne bi sramoval niti Hollywood: na letališču v Ankari se je izvedla največja izmenjava zapornikov med Rusijo in Zahodom po hladni vojni, v kateri se je skupno 26 ljudi vrnilo domov. No, ne ravno domov, nekateri so bili ob tej menjavi de facto politično izgnani, a o tem več kasneje. Izmenjavo slavijo kot veliko zmago na vseh straneh.

Iz vsebine:

- Zahod je pod taktirko ZDA namreč privolil v igro Kremlja, v kateri so resnične ruske vohune (skupaj z vohunskim parom, ujetim pri nas), morilce (Vadim Krasikov, ki je bil ključen v izmenjavi, je bil v Nemčiji spoznan za morilca in obsojen na dosmrtni zapor) in agente tajnih služb zamenjali za navadne civiliste.

- Zahodne zaveznice so si s to potezo sicer pripele kratkoročno humanitarno zmago, a dolgoročno so tako lastne državljane, živeče v Rusiji, kot tudi vse tiste ruske posameznike, ki so kritični do režima, naredili še bolj ranljive. Sedaj, ko je Kremelj videl, da sistem trgovanja v praksi deluje, so lahko tarče številni.

- Če spekuliramo: tudi če bi Rusiji zmanjkalo lastnih vohunov, ki bi jih želeli pripeljati nazaj v Moskvo, bi lahko prihodnja ruska trgovinska igra izsiljevanja z življenji potekala za kaj drugega.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta