Morda je imela znanost prav, a Odisej je bil zagotovo bolj moder

Mohor Hudej, publicist
23.05.2020 04:46

Hočeš nočeš, tu si, v svetu korone, na pragu velike praznine, na točki, ko si ravnokar prižgal svoj osebni računalnik in čakaš, kaj se bo prikazalo na zaslonu. Ali se bodo izpisale vse dosedanje aplikacije ali jih je treba enostavno izbrisati in najti novo ponudbo? To je vprašanje. In kaj ponujajo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pojdimo na globalno raven. Že v prejšnji kolumni sem pisal, da je osrednja avtoriteta na planetu predsednik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Glasnik znanstvenih krogov, ki nam sporočajo naslednje: dokler ne najdemo ustreznega cepiva, je svet v nevarnosti. Treba bo precepiti svet. Na čelu te strategije je Bill Gates. Poleg tega nam sporočajo, da lahko pride do drugega vala. Sporočajo, da v primeru tega, da se prehitro opustimo in se vrnemo na shemo, ki smo jo v preteklosti imeli na zaslonu našega računalnika, tvegamo, da se okuženost in z njo smrtnost povečata. Ponujajo nam novo, izboljšano verzijo našega računalnika; z novo ikono, ki naj bi nam omogočala, da sledimo bolezni preko telefonskih aplikacij.
Če ste si ogledali BBC-jev dokumentarni film Okužba, veste, da so že kakšni dve leti pred izbruhom posneli oddajo o prav takšnem, kot smo ga doživeli; skozi kontekst mogoče nočne more in v skladu s predvidevanji njenega poteka ter kako vzpostavili nadzor nad prebivalstvom z mobilno aplikacijo. Poimenovali so jo BBC-pandemija. Ta naj bi reševala življenja. Njihova prizadevanja so usmerjena v eno samo stvar: kako preprečiti širitev virusa z metodo nadzora gibanja ljudi in lociranja samega virusa. Ko je virus odkrit, je potrebna izolacija okuženega. Strategija je podprta z dokumentom WHO, ki je bil izdelan na podlagi obiska in analize stanja v sredini februarja v Wuhanu. Ta dokument, ta analiza stanja, je hkrati ponudil alternativo, navodilo, kako se obraniti virusa na podlagi spoznanj v Wuhanu, kjer je epidemija trajala že več kot 40 dni (glede na uradne podatke). Sporočilo je bilo, če povzamem najbolj bistveno: izolacija, zaprtje državnih meja in mest, sledenje z mobilno aplikacijo (v dokumentu je objavljeno celo to, da aplikacija temelji na tehnologiji 5G), testirati, testirati, testirati. Strategijo so sprejele praktično vse države. Izjeme so redke, v Evropi sta to Švedska in Belorusija. Strategijo, ki jo je sprejel svet, bom poimenoval kitajska strategija. WHO nam je sporočil: to je strategija, ki se je je treba držati. Kitajci so v štiridesetih dneh po prvem zabeleženem primeru okužbe razvili strategijo boja, ki se je pokazala za uspešno, in svet naj se je drži. Držali se je niso praktično nikjer, zato se je virus prekomerno razširil in sledilo je neizbežno, zaprtje vsega, ustavitev ekonomije, izredno stanje, ki je temeljilo na omejitvah gibanja, nova realnost. Vsi razen tistih, ki so se prvi spopadli z boleznijo, so storili napako.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.