Naj otroci povedo, zakaj neradi hodijo v šolo

Franja Žišt Franja Žišt
24.11.2018 05:01

"Lahko se učimo od Fincev, a še prej si moramo postaviti svoje cilje in določiti prioritete," o razvoju izobraževanja pri nas razmišlja Lena Vastl, učiteljica na magistrskem študiju na Finskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv SLOfit

Lena Vastl je učiteljica slovenščine iz Škofje Loke na magistrskem študiju na Finskem. Dve leti bo nabirala znanje v državi s šolskim sistemom, ki smo si ga pri nas vzeli za zgled, ko smo snovali ureditev izobraževanja. Danes Fincem njihovo šolo zavida ves svet, saj velja za eno najuspešnejših na svetu. Ko bo naša sogovornica zaključila študij na tujem, se bo vrnila na OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki, kjer jo še vedno čaka služba. Po nekaj mesecih življenja na severu pa že lahko primerja oba šolska sistema, njune prednosti in slabosti. Sogovornica opozori, da je slovenska šola dobra in da naši rezultati po zadnji mednarodni raziskavi Pisa niso slabi: "Pri matematiki smo na 14. mestu, takoj za Finsko, enako mesto zasedamo glede bralne pismenosti, 13. mesto zasedamo pri naravoslovju.

Lena Vastl
Ana Geršak
Arhiv SLOfit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta