Nasa (spet) na Marsu, konkurenca (še) v orbiti: Rdeči planet je popularen, kot že dolgo ni bil

Gregor Grosman
20.02.2021 05:00
Musk si srčno želi tja poslati človeško misijo, v orbito planeta se je nedavno utirila sonda Združenih arabskih emiratov, kitajska Vprašanja nebu je iz orbite že poslala prve video posnetke, rover Vztrajnost ameriške vesoljske agencije Nasa pa je v četrtek ponoči samostojno pristal na Marsu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
EPA
EPA

Zanimivo je tudi dejstvo, da je, ko so njegov signal zaznali v laboratoriju za reaktivni pogon (Jet Propulsion Laboratory - JPL) blizu Los Angelesa, kjer so rover izdelali, vozilo, vredno več kot dve milijardi evrov, že pristalo. Signal z Marsa potrebuje namreč enajst minut, da pride do Zemlje. Vztrajnost je sicer najtežji in najbolj tehnološko dovršeni rover, kar so jih doslej razvili, pristal pa je na najbolj nevarni lokaciji doslej. Krater Jezero naj bi bil ostanek nekdanje rečne delte. Raziskoval bo geologijo planeta in preteklo podnebje, kot tudi znake starodavnega mikrobnega življenja, odprl pa bo tudi pot človeškemu raziskovanju rdečega planeta. Vztrajnost je že peti rover, ki so ga sestavili v JPL, za razliko od predhodnikov so ga opremili z mikrofoni, ki bodo prvič doslej na Zemljo prenesli tudi zvok.

Reuters

Kako je poslovnež Elon Musk (SpaceX) komentiral uspešen pristanek Nasinega roverja na Marsu? Ostal je brez besed ali, drugače povedano, bil je brez komentarja. Kaj pa Jeff Bezos, prvi mož vesoljskega podjetja Blue Origin? Tudi on osebno ni čivknil. Res pa je, da sta na uradnih twitter profilih tako SpaceX kot Blue Origin čestitali Nasi in JPL-u za njun uspeh, enako so storili pri Virgin Galacticu v lasti Richarda Bransona.

Ameriški predsednik Joe Biden je Nasi čestital za zgodovinski pristanek: “Danes ste še enkrat dokazali, da je z močjo znanosti in ameriške iznajdljivosti vse mogoče.” Adam Schiff, predsednik Odbora za obveščevalne dejavnosti parlamenta, pa je ameriškemu predsedniku obljubil, da ga bodo, skupaj s podpredsednico Harrisovo, kakor hitro bodo razmere primerne, povabili na ogled ustanove, ki je zaslužna, da je rover dosegel svoj cilj. Cilj, ki predstavlja šele začetek njegovega popotovanja.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta