Neolimpijska bratovščina

Uroš Esih Uroš Esih
26.09.2020 07:00

Ta teden smo objavili javnomnenjsko raziskavo Ninamedie, po kateri zaupanje v delo vlade še naprej pada. Že drugi mesec je padlo precej pod psihološko mejo 50 odstotkov. Delo vlade septembra podpira 41 odstotkov vprašanih, 49 odstotkov pa jih ocenjuje, da ne dela dobro. Glede na dogajanje v zadnjem času lahko pričakujemo, da se bo trend upadanja podpore nadaljeval. Zgodilo se je namreč več navzdol odbojnih dogodkov, na staro podlago.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada Rs

V času korone se državljani vozijo po ceni evro za liter bencina. Zaradi vladne liberalizacije trga naftnih derivatov cena kmalu več ne bo okrogla, glede na duopolno strukturo trga prej višja kot nižja. A slaba novica za državljane je lahko odlična novica za člana vlade Janeza Janše. Cena delnic Petrola je takoj po objavi odločitve vlade poskočila za dobrih šest odstotkov. Okoljski minister Andrej Vizjak, član vlade, ki je sprostila trg naftnih derivatov, eden večjih malih delničarjev Petrola, je na borzi takoj zaslužil 9402 evra. Kar je za približno dve njegovi mesečni plači, ki v bruto znesku znaša dobrih pet tisoč evrov. Končni odgovor, ali je Vizjak, tudi vidni član SDS, zlorabil notranje informacije pri nakupu delnic Petrola, bodo dali ATVP in druge pristojne institucije. A dejstvo je, da v javnosti Vizjakov delniški manever ne bo okrepil podpore vladi.

Prav tako je ni okrepil neinterpelirani notranji minister Aleš Hojs, destilat tipičnega SDS-politika, ki je na Obali po zelo ugodni, sumljivo ugodni ceni, prišel do zazidljivega zemljišča s pogledom - v očeh domoljubov - na tisto dragoceno zaplato slovenskega morja. Na trgu takšnih parcel za državljane po tako nizki ceni ni. Da je Hojs prišel do sanjske parcele, je bilo treba izvesti nekaj poslovno-političnih akrobacij s pomočjo bivšega koprskega župana Borisa Popoviča, ki je po lastnih besedah imel podporo predsednika vlade Janše, da postane svetovalska desna roka gospodarskega ministra in šefa SMC Zdravka Počivalška. Formalno drugega najpomembnejšega člana vlade, katerega stranko so v dokončno javnomnenjsko smrt pognali netransparentni posli z zaščitno opremo. Koalicijski Desus še ni odpisan za naslednje volitve, je pa njegovo podporo močno načelo pohajkovanje bivše predsednice in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec po Krasu in Obali.

Tako kot Hojs in Vizjak tudi Pivčeva ni znala ločevati med zasebnim in javnim v politiki. Velike težave z razumevanjem, kaj je naše in kaj javno, ima tudi Nova Slovenija, stranka, ki se najbolj glasno zavzema za umik politike iz gospodarstva, na čelo Darsa pa je ponosno inštalirala kar podpredsednika stranke Valentina Hajdinjaka.

Kar zadeva razumevanje delovanja domačijske politične ekonomije, so SDS, SMC, Nova Slovenija in Desus trdni zavezniki. "Legitimnosti tej vladi niso dale stranke, ki sestavljajo to koalicijo. Legitimnost tej vladi daje 416.591 volivk in volivcev. Toliko jih je glasovalo za stranke, ki sestavljamo koalicijo," je vladne kritike in javnost podučila kar vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga in s tem utrjevala bratovščino med obema ranjenima strankama ter Novo Slovenijo, ki ji je v tretje naposled uspelo najti odnos interesnega sožitja s SDS.

Da se šolska in športna ministrica Simona Kustec, tako kot prej Hojs, Tonin in drugi, ne vede prav nič olimpijsko, ko ne spoštuje in izvaja dekretov lastne vlade za zajezitev epidemije, samo ilustrira dvonivojskost, dvorazrednost in dvojno moralo, ki jo med sabo in državljani utrjuje vlada, empirično pa se izraža v padanju podpore vladi. Člani vlade s svojim ravnanjem počnejo natanko tisto, kar je v svojem eseju ta teden orisal madžarski premier Viktor Orban. Prepričujejo državljane, da je z vidika Srednje Evrope Zahod izgubil privlačnost, in da ni kompatibilnosti med življenjskim modelom liberalnega, vladavini prava zavezanega Zahoda, in krščansko-konservativnim Vzhodom, kjer Slovenijo utrjuje vlada.

Lahko v tej situaciji, ki je na videz dokaj ugodna za naskok na vlado, opozicija, ki zdaj v svojih vrstah išče novega ali starega mandatarja, zruši vlado s tem, da na svojo stran spelje najbolj targetirano SMC? Težko. Prvič zato, ker se opoziciji verjetno ne bo uspelo dogovoriti, kdo naj bo mandatar, odstopljeni Marjan Šarec, ki ima s svojo stranko več poslancev, ali Tanja Fajon, ki ima s svojo stranko višje rejtinge. Čeprav bi lahko bila garancija opozicije SMC, da mandat izpeljejo do konca, kar je njihov glavni politični interes, mamljiva, pa je vsem jasno, da lahko za interese poslancev in ministrov klinično mrtve stranke ter močno ranjenega predsednika precej bolje in zaščitniško poskrbi Janša kot snubci iz opozicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.