Nikar na volitve!

Rok Kajzer Rok Kajzer
03.04.2021 06:30
Ko je ta teden v državnem zboru zgrmela načrtovana menjava predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča - ki bi moral, če bi v tej državi še obstajali etika in integriteta, sam zapustiti položaj -, je v javnost pljusknil val špekulacij o morebitnih predčasnih volitvah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo

Da je odhod državljanov do glasovalnih skrinjic ta trenutek razumna in edina prava pot, ni nobenega dvoma. V koaliciji štirih strank sta dve, SMC in Desus, že razrezani salami, prva z ničelnimi možnostmi, da vstane iz političnega pepela, druga trdno na poti, da prvič preveri, kako je biti izvenparlamentarna stranka. NSi le še zvesta volilna baza drži malenkost nad parlamentarnim pragom. Demolirana koalicija poleg tega v parlamentu nima več večine, javnomnenjska podoba vlade pa je katastrofalna - tako nizke in tako rekordno hitro zapravljene podpore v zadnjih letih ni zabeležil še noben ministrski kabinet. Oblasti velika večina državljanov (že dolgo) ne zaupa (več).

V takšnih politično apokaliptičnih razmerah bi v zrelih demokracijah, kamor se žal niti po tridesetih letih samostojnosti ne moremo uvrščati, šef vlade odstopil in državljane povabil na volišča. A volitev nikar! so začele v en glas vpiti koalicijske čete in na pladnju prinesle dva "argumenta", zakaj naj volivci na lepše in boljše čase kar lepo počakajo doma, v priročnem lockdownu. Prvi in najbolj izpostavljeni je tisti, da bo katastrofa, če se volitve izvedejo tik pred predsedovanjem EU. Kot da bi vodenje EU - že dolgo, vse od Lizbonske pogodbe, zreducirano na tehnično opravilo - Sloveniji kaj prineslo. No, morda celo bi, če ne bi premier Janez Janša zadnje mesece nekontrolirano rafalno "streljal" vsepovprek po Evropi (in med tem še po ZDA). Predsedovanje je zaradi njegove besne vojne z evropskimi mediji in politiki že tako načeto, da bo državi prineslo zgolj negativne točke. Novinarski kolegi iz Evrope že napovedujejo, da bo velika večina poročanja iz naše države posvečena (prekopiranemu poljsko-madžarskemu) avtokratskemu načinu vladanja in obračunavanju z mediji in kulturo. Zatrjevanje, da bi volitve ogrozile predsedovanje, pa je poleg tega velika zaušnica osebju zunanjega ministrstva in vsem tistim, vključenim v projekt, ki bi, ne glede na pretrese na vrhu politike, brez dvoma brezhibno speljali priprave in tudi izvedbo.

Drugi "argument" je povezan z epidemijo, kakopak. To zgodbo bi seveda zlahka kupili. Da volivci zaradi nevarnosti okužbe naj ne bi odšli na volišča, je na prvi pogled resna dilema, ki pa skopni ob tem, da so uradniki po letu dni kaosa z ukrepi že tako izurjeni, da bi volitve brez večjih težav izvedli epidemiološko povsem varno, tudi če bi NIJZ predpisal takšna navodila, ki bi jih še v Nasi težko izpolnili. Največji, najpomembnejši in najbolj izpostavljeni "argument", zakaj nikakor na volitve, pa je tisti, da se oblasti v tako težkih epidemioloških razmerah pač ne menjuje. Trditev, ki bi ji res zelo težko oporekali. A tu je najnovejša raziskava javnega mnenja, ki kaže, da velika večina državljanov vladi sporoča, da ji ne zaupa niti na področju boja zoper koronavirus in da ministrski kabinet ne sprejema pravilnih odločitev - izpostavljajo predvsem najnovejši povsem nepotreben ukrep nošenja mask na prostem in seveda stihijsko zapiranje vrtcev in šol, ne da bi za to ponudila resne in tehtne razloge.

Vlada z marčevsko 67-odstotno oceno državljanov, da deluje neuspešno, in 58-odstotno oceno, da ji ne zaupajo v boju zoper epidemijo, nima razloga, da bi se sklicevala na epidemiološke razloge pri odlaganju začetka volilnega procesa. Najbrž smo že dolgočasni z izpostavljanjem besede zaupanje, ki smo jo od marca lani, ko je vlada nastopila mandat, nenehno polagali v njeno zibko. Zaupanje je oblast, začenši z afero nabave zaščitne opreme in žrtvovanjem starejše populacije ter izkoriščanjem epidemije za ukrepe, ki z bojem zoper virus nimajo nikakršne povezave, v celoti izgubila. Vojna z mediji, kulturo, nevladnim sektorjem, brezobzirno kadrovanje, popolna podreditev policije, ki rapidno izgublja podporo med državljani, sploh po brutalnem obračunu z dijaki, in podpihovanje delitev v družbi nikakor ne sodijo na seznam obvladovanja epidemije. Če k temu prištejemo še cepilni fiasko, je slika popolna.

Popolna do te mere, da so volitve ne samo nujna, pač pa tudi obvezna naloga te vlade. A kaj, ko je tukaj še en "argument" - da tudi volitve ne bodo prinesle spremembe, da se bo obstoječi pat položaj obdržal. Ta napoved vladajočih v Nostradamusovem slogu se imenuje smrtni politični strah - javno mnenje namreč nakazuje, da bo zdajšnja opozicija brez večjih težav pobrala zmago. In kdo je opoziciji, pred natančno letom dni so bili v popolnem razsulu, nova vlada pa z zgodovinsko priložnostjo, da se izkaže in da zlahka zajadra v nov, polni mandat v letu 2022, pripravil teren za napovedujoče se slavje?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.