O čem sanjajo na desnici

Med inavguracijo nove, idealne PR-oddaje na Janševi televiziji, tedenskega pogovora s predsednikom vlade, so gledalci, ki so se vključevali z vprašanji, pričakovano izrazili občudovanje in hvaležnost predsedniku, odgovor pa so (z eno izjemo) želeli na eno samo vprašanje: kdaj bodo že in kako bodo kaznovani vsi tisti drugi – kolesarji, levičarji, rdeči, opozicija ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Zauneker

Modri vodja je dajal nejasne odgovore (on bo vedno branil pravico do protestov, a kršilce predpisov je treba kaznovati) in nikomur ni oporekel nespoštovanja človekovih pravic in vladavine prava. Z drugimi besedami rečeno, posredno je opravičeval njihove nore zahteve.
Tisti redki, ki imajo jeklene živce in dober želodec, da lahko berejo neštete komentarje v Janševem medijskem centru ter čivke njegovih znanih in neznanih podpornikov, dobro vedo, kakšne sanje sanjajo na desnici. Da bi si lahko sliko o tem ustvarili tudi drugi, bom navedla osnovno tipologijo teh sanj, fantazem, želja, ki jih je v takih medijih dovoljeno neinhibirano razkrivati pod krinko svobode govora. Gre za naracije, ki prepričljivo razkrivajo pojmovanje zgodovine, stopnjo izobrazbe (oziroma neizobraženosti) in ideološki doping, natančneje intoksikacijo, ki je pri teh vodljivih subjektih pustila globoke in težko popravljive psihične posledice. Pri tem nima tolikšne teže vprašanje, koliko se je njihovo psihično stanje poslabšalo zaradi izpostavljenosti propagandi, pomembneje je, koliko časa potrebujejo, da v takšnem psihičnem stanju preidejo na s propagando vzpodbujeno škodljivo, nasilno in zločinsko delovanje. Poudarjam, da primeri naracij, ki jih omenjam, prihajajo tako od trolov kot od najvišjih politikov in članov stranke SDS ter drugih, minornih desnih strank.
Točke, na kateri neko psihično stanje postane družbeno nevarno, ni mogoče natančno predvideti, toda velika verjetnost je, da bo v neki obliki dosežena. Grozeč "obisk" varde na eni od policijskih postaj nas upravičeno navdaja s strahom pred rušenjem pravne države.
O čem torej, za zdaj, sanja desnica?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.