(O KNJIGI) Bogomila Kravos: Slovensko gledališče v Trstu

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
02.11.2019 01:03

Tržačanka Bogomila Kravos, letnik 1948, je slavistka, kritičarka, samostojna raziskovalka z doktoratom iz literarnih ved, tesno povezana z gledališčem. Poučevala je na slovenskih višjih srednjih šolah v Trstu in se naknadno odločila za svobodno raziskovanje gledališkega delovanja in dramatike. Je avtorica več monografij s tega področja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Slovenska matica in Slovenski gledališki inštitut. Leto izida: 2019. Strani: 315. Vezava: trda z ovitkom. Cena: 26 evrov.

Ne bom ugibala, kolikšen odstotek ljudi v Sloveniji (ne) ve, da v Trstu že dolga desetletja obstaja pravo poklicno slovensko gledališče oziroma da je tamkajšnja slovenska gledališka dejavnost stara že dobrih 170 let. Zagotovo pa jih je prav malo seznanjenih s tem, da je po drugi svetovni vojni v Trstu nekaj časa delovalo samo slovensko gledališče in da so italijansko ustanovili šele po političnem dekretu vlade v Rimu. Ali s tem, da so Cankarjeve drame, še ko je bil pisatelj živ, postavljali v Trstu na oder pogosteje kot v Ljubljani! Tudi o tem se lahko poučite iz monografije tržaške raziskovalke Bogomile Kravos Slovensko gledališče v Trstu, ki zajema obdobje 1848-2018, torej od prvih nastopov do današnjih dni. Vmes je bil seveda fašizem s požigom znamenitega Narodnega doma, v katerem je delovalo slovensko gledališče, zaradi česar je večina igralcev zbežala v Jugoslavijo. Mnogi so se ustalili v Mariboru.

Založba: Slovenska matica in Slovenski gledališki inštitut. Leto izida: 2019. Strani: 315. Vezava: trda z ovitkom. Cena: 26 evrov.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta