(O KNJIGI) Goran Marković: Beograjski trio

Zvonar Predan Darka
30.10.2021 04:25
Goran Marković, letnik 1946, je priznan srbski režiser in pisec. Od konca študija filmske režije v Pragi do danes je režiral vrsto nagrajenih in mednarodno priznanih filmov, napisal številne scenarije in več knjig.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če se vam zdi, da o zgodovinskih grozotah, kakršna je bil Goli otok, jugoslovansko koncentracijsko taborišče za ljudi, ki so po Titovem sporu s Stalinom leta 1948 ostali zvesti sovjetskemu diktatorju, ni mogoče napisati nič novega, vas bo ta knjiga prepričala o nasprotnem. Začetni podatek, da gre za nekakšno arhivsko gradivo, naj vas ne odvrne od branja, saj je avtor, v našem prostoru znan predvsem kot filmski režiser, dnevniške zapise, pisma, uradna poročila, zapisnike in pričevanja mojstrsko zlepil v naravnost filmsko zgodbo, ki briše meje med resničnostjo in fikcijo, bralca pa neopazno posrka vase.

Založba: Mladinska knjiga.
Prevod: Urban Vovk.
Leto izida: 2021.
Strani: 200.
Vezava: trda.
Cena: 24,99 evra.

Osupljivo pripoved iz časa prelomnih dogodkov v poznih štiridesetih, zaznamovanih z zloglasno resolucijo Informbiroja, ko so se dovčerajšnji komunistični prijatelji prelevili v najhujše sovražnike, preberete na dušek. Čeprav je Gorana Markovića ta tematika z zbiranjem gradiva obsedala kar desetletja, mu služi Goli otok le za ozadje melodramatične pripovedi o ljubezenskem trikotniku v povojnem Beogradu.

Glavni junak je kasnejši sloviti pisatelj Lawrence Durrell, avtor antologijskega Aleksandrijskega kvarteta (aluzija nanj je očitna že v naslovu), tokrat v vlogi uslužbenca britanskega veleposlaništva in vohuna, ki se ljubezensko zaplete s svojo učiteljico srbohrvaščine Vero, ženo prosovjetsko usmerjenega jugoslovanskega polkovnika Bore Tankosića. Tako skozi oči tujca pred nami zaživi mračna jugoslovanska hladnovojna komunistična stvarnost z galerijo znanih zgodovinskih osebnosti, skozi dnevniško pričevanje pa tudi strahote jugoslovanskih komunističnih taborišč, kamor so Titove oblasti odvedle, ločeno seveda, zakonca Tankosić. Durrell, ki vzame v začasno varstvo tudi njuno hčerkico, se trudi, da bi ju rešil.

Beograjski trio res nima forme klasičnega romana, a je avtor z njim v bistvu demantiral samega sebe in svoje besede, da se nima za romanopisca, ker da za tako zahtevno pisanje še vedno ni dovolj zrel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta