(O KNJIGI) Ivanka Hergold: Nož in jabolko

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
11.01.2020 01:49

Ivanka Hergold (1943-2013) je pisateljica, esejistka in prevajalka, rojena na Koroškem. Od leta 1972 je živela v Trstu, kjer je poučevala na šolah s slovenskim učnim jezikom, nekaj let tudi na univerzi v Vidmu. Nekaj časa je bila lektorica pri Primorskem dnevniku. Izdala je več zbirk novel in črtic, poskusila se je tudi v dramatiki. Prevodi njenih del so izšli v italijanščini, angleščini, nemščini, francoščini, madžarščini, hrvaščini in makedonščini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Slovenska matica. Leto izida: 2019, ponatis iz 1980. Št. strani: 136. Vezava: trda. Cena: 19 evrov.

Po skoraj štirih desetletjih je Slovenska matica ponatisnila roman Ivanke Hergold Nož in jabolko, ki ga je leta 1980 izdala ena tedaj osrednjih slovenskih založb, Cankarjeva. Bralec, ki je knjigo prebral že takrat, pa tudi tisti, ki bo segel po njej šele zdaj, bo, če drži podatek, da odlomka iz tega romana ni mogoče najti niti v osrednjeslovenskih berilih za četrti letnik gimnazije niti v tistih, ki so do osamosvojitve Slovenije izhajala v Trstu, najbrž začudeno dvignil obrvi. Saj ne, da bi bil šel roman, ki je za- gotovo najbolj celovito delo te v Trstu živeče Korošice, nekdanje življenjske družice tržaškega pesnika Marka Kravosa, ob izidu povsem brezbrižno mimo literarnih poznavalcev in ocenjevalcev.

Založba: Slovenska matica. Leto izida: 2019, ponatis iz 1980. Št. strani: 136. Vezava: trda. Cena: 19 evrov.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta