(O KNJIGI) Elli H. Radinger: Darilo divjine

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
04.12.2021 05:45

Elli H. Radinger (rojena 1951.) je specialistka za volkove, raziskovalka narave in avtorica knjig, v katerih se posveča volkovom, psom in naravi. S psičko Shiro živi v Nemčiji in poleg pisanja knjig izdaja revijo Wolf (Volk) ter predaja svoje znanje na seminarjih in predavanjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Založba: Mladinska knjiga;

Prevod: Petra Piber;

Leto izida: 2021;

Št. strani: 272; 

Vezava: trda; 

Cena: 24,99 evra.

Nemško pisateljico Elli H. Radinger tudi pri nas poznamo kot avtorico uspešnic Modrost starih psov in Modrost volkov. Zlasti tisti bralci, ki sta jih navdušila njeno poznavanje in opisovanje volkov, bodo najbrž posegli tudi po najnovejši izdaji, knjigi Darilo divjine, v kateri je avtorica tematiko razširila na različna področja spoznavanja divjine in tamkajšnjega živalskega sveta. Tokrat se namreč ne osredotoča zgolj na volkove, ki jim je namenila znaten del svojega življenja, temveč tudi na vse druge živali, ki jih je imela priložnost opazovati v narodnem parku Yellowstone in drugih krajih po ZDA. Mesto v njeni knjigi so tako našli še grizliji, bizoni, kojoti, kiti in orli. Avtorica nas velikodušno odpelje v svojo divjino, v nedotaknjene kraje in k divjim živalim, kot jih je spoznala sama. "Ena največjih pustolovščin življenja se začne, ko se zaljubimo v Zemljo in njena bitja," pravi Elli H. Radinger.

V knjigi predstavlja spoznanja o vzporednicah med divjino in človekom. Čeprav se zdi, da smo se sodobni ljudje od divjine že zdavnaj daleč odmaknili, je še vedno v nas globoko zakoreninjena. "Divjina vsakomur podari, kar potrebuje - pustolovščine, sproščenost, vztrajnost, zaupanje, svobodo, mir, pogum, hvaležnost, vztrajnost, zaupanje, pa tudi skromnost in strah. Divjina nas izziva, krepi, pomirja in odpira srca," zapiše avtorica.

Ampak da bi jo doživeli, to divjino, ni treba nekam daleč, kjer ni nobenih ljudi in zgradb. Mnogi te možnosti niti nimajo, nekateri se je bojijo. A divjina je, tako pravi avtorica, povsod: v gozdu, na morju, na vrtu - in včasih tudi čisto blizu, v nas samih. "Kliče nas naša lastna divjina, hrepenenje, da bi se vrnili k svoji naravi in občutili osebne meje ter jih razširili, premagali sami sebe. Vabi nas, da se soočimo z novimi situacijami, se osvobodimo vsakdanjih vlog in obveznosti, ki jih moramo izpolnjevati."

Njen nasvet je zato enostaven: "Pojdite ven, v naravo, postanite radovedni in odprti za vse, kar vam ponuja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta