(O knjigi) Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
19.01.2019 02:08

Avtorja Igor Omerza in Rado Pezdir dokazujeta, da sta bila Teritorialna obramba in Ljubljanska banka institucionalna spačka kriminalne narave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Podjetniška analitika Leto izida: 2018 Št. strani: 283 Vezava: mehka Cena: 24,90 evra

Strokovna študija? Kriminalka? Groteska? Pravzaprav z elementi vsega trojega in še česa bi lahko rekli za knjigo, ki je s podnaslovom Šokantna razkritja ob 50-letnici Titove TO padla v leto vročih debat, kaj, če sploh kaj, povezuje staro Teritorialno obrambo, ustanovljeno davne jeseni 1968, s (po)osamosvojitveno Slovensko vojsko. Pravzaprav je po svoje nenavadno, da ni bil zato odmev ob njenem izidu večji. Ali pa po svoje razumljivo, saj avtorja že v uvodu razkrijeta, da njuni izsledki rušijo nevaren maligni mit o socialistični TO kot nekakšni začetnici slovenske vojske. Povedano drugače: mit, da je bil nastanek TO leta 1968 dejansko prvi korak uporne Slovenije z njenim partijskim vodstvom na čelu na poti k samostojni državi, se razbije ob gradivu, ki dokazuje, da so bili prvi koraki tega “institucionalnega spačka” kriminalne narave in da enako velja tudi za drugo “mitsko” institucijo, temelj ekonomske samostojnosti, Ljubljansko banko.

Igor Omerza je ekonomist in politik, ki je dejavno sodeloval v procesu demokratizacije Slovenije, zdaj pa je predvsem publicist, raziskovalec udbovskih arhivov in avtor več knjig o zamolčanih poglavjih naše polpretekle zgodovine.
Andrej Petelinšek
Rado Pezdir je ekonomist, publicist in tudi aktivist, ki se spopada s tranzicijskimi nepravilnostmi in usedlinami bivšega režima.
Robert Balen
Založba: Podjetniška analitika Leto izida: 2018 Št. strani: 283 Vezava: mehka Cena: 24,90 evra
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta