(OBRAZI Z MARKOM CRNKOVIČEM) Javnomnenjska raziskava: Dajem na taktično glasovanje intervju z Andražem Zorkom

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
02.03.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
“SDS ni edina odbojna stranka. Precej visoko in v resnici vedno večjo odbojnost ima tudi stranka Levica. Kaj je tema dvema strankama skupno? Obe sta pri zagovarjanju svojih stališč precej radikalni. Vsaka na svojem polu.”
“SDS ni edina odbojna stranka. Precej visoko in v resnici vedno večjo odbojnost ima tudi stranka Levica. Kaj je tema dvema strankama skupno? Obe sta pri zagovarjanju svojih stališč precej radikalni. Vsaka na svojem polu.”
Marko Crnkovič
Veljati za "političnega analitika" je danes približno tako nerodno, kot če si nekoč veljal za "publicista" in si "nekaj objavljal". Tako je tudi politični analitik samo druga beseda za to, da "analiziraš politiko". A kapo dol pred Zorkom. Če je kdo politični analitik brez narekovajev, potem je to on. Ker ne pametuje na pamet, ampak operira z empiričnimi podatki, znanstveno napaberkovanimi v raziskavah javnega mnenja. Če si o tem fahu mislite kaj slabega, razmislite še enkrat.

Andraž Zorko (1971) je po izobrazbi družboslovni informatik. Na ta študij se je po spletu srečnih naključij vpisal leta 1989/90 (še na FSPN), končal pa šele leta 2016, ko je kot že v praksi preizkušen mož ulovil zadnji vlak Bologna–Bežigrad, ko se je še dalo diplomirati po starem. Trajalo pa je zato, ker ga je študij že zgodaj odpeljal v podjetniške vode. Leta 1996 je bil med ustanovitelji trženjske agencije CATI Center (pozneje CATI). Takrat sva se prvič službeno srečala, ko so leta 2003/04 delali raziskavo za moj dnevniški projekt za Styrio Medien. Leta 2007 pa so se združili z zagrebško firmo Prizma istraživanja in se rebrandali kot Valicon.

Danes je na Valiconu direktor in partner in se na njihovi spletni strani predstavlja takole: "Predstavnik tistih, ki imajo vpogled v potrošnika, znamke, oglase, medije, izdelke in storitve. Raziskovalec po duši, svetovalec po meri. Specialist za številke, lestvice in razvrstitve. Ljubitelj globljih vpogledov v 'stvari' na eni strani in pogleda z distance na drugi. Sicer pa eden od ustanoviteljev podjetja Valicon, strokovnjak na področju medijskih in komunikacijskih raziskav, javnomnenjskih in predvolilnih raziskav ter raziskav potrošniškega vedenja."

Skratka, vse ob svojem času. Če bi Zorko diplomiral v roku, sredi 90. let, ne bi mogel v nalogi postaviti prelomne teze o "taktičnem glasovanju". Niti to ne bi bila (prva) tema tega intervjuja.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta