Osvobodite Britney Spears!

Denis Živčec Denis Živčec
13.02.2021 04:40
Britney uradno ni sodelovala pri nastajanju dokumentarca, ki je njeno družino povsem razklal, a je film tako poln podrobnosti, da se zdi nemogoče, da bi ga posneli brez pogovora z njo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Reuters
Reuters

Leto 2021 je kot Britney Spears. Še kar obetavno, a mentalno povsem sesuto. V glavnem od preveč burne preteklosti. Je pa nekoliko presenetljivo, da smo že kar krepko zakorakali v novo tisočletje, pa še kar vsi govorijo o nekdanji pop princeski. Ne le to, pevka, ki je s svojim hiperseksualiziranim imidžem v devetdesetih uničila samopodobo milijonov najstnic po svetu, zdaj postaja nekakšen glasbeni Mandela. Oboževalci iz dneva v dan spremljajo njeno mučno pot na svobodo in bitke, ki jih bije. V glavnem s seboj.

Veliko prahu je dvignil novi dokumentarni film ameriškega časopisa The New York Times, Framing Britney, v katerem izvemo vse o mučnem življenju nekoč najbolj oblegane ženske na svetu, ki jo očitno na vsakem koraku nadzoruje lastni oče. In Britney se njegovega vpliva želi na vsak način znebiti. Tudi zato, ker bo decembra letos dopolnila štirideset let. Ob premieri razvpitega dokumentarca se je oglasil tudi njen dolgoletni fant Sam Asghari in priznal, da je včasih res zelo težko. Par sta postala leto po prvem srečanju na snemanju njenega glasbenega videospota Slumber Party leta 2016. Sam je za revijo People dejal, da si s svojo punco želi le običajne prihodnosti.

​Po psihičnem zlomu oče odloča o vsem

"Za svojo boljšo polovico si od nekdaj nisem želel ničesar drugega kot le najboljše in še naprej jo bom podpiral, ko bo sledila svojim sanjam in ko bo ustvarjala prihodnost, ki si jo želi in zasluži. Hvaležen sem za vso ljubezen in podporo, ki jo prejema od svojih oboževalcev po vsem svetu, in se že veselim običajne neverjetne skupne prihodnosti," je povedal 27-letnik. Pandemija covida-19 ju je za nekaj časa prisilila v ločeno življenje. Aprila 2020 je pevka razkrila, da se nista videla že več tednov, saj je morala v karanteno.

Reuters

Britney uradno ni sodelovala pri ustvarjanju dokumentarca, ki je njeno družino bojda povsem razklal, a je film tako poln podrobnosti, da se zdi nemogoče, da bi ga posneli brez pogovora z njo. Spoznamo njeno zgodovino in pritiske, ki jih je morala prenašati že od samega začetka kariere. Dobimo vpogled v njeno otroštvo, bitko, da bi ji uspelo kot pevki, sodelovanje v priljubljenem šovu The Mickey Mouse Club in kasnejši preboj na svetovno sceno. Film spremlja tudi njene goreče oboževalce. Ti so leta 2020 zagnali spletno gibanje #FreeBritney. Prizadevajo si, da bi Britney zaživela brez skrbništva očeta, ki ima nad njo popoln nadzor. Lani si je začela prizadevati, da bi znova dobila pravice do svojega premoženja in življenja nasploh.

Potem ko je na zadnjem zasedanju sodišče odločilo, da vsaj še do februarja 2021 zakoniti skrbnik Britney Spears ostane njen oče Jamie, je pevka vložila pritožbo. Dokler bo namreč on bdel nad njeno kariero, financami in zasebnim življenjem, ne bo znova ustvarjala in nastopala, je zatrdila, saj naj bi se ga bala. Na hude očitke se je zdaj odzval tudi Jamie Spears, ki je vlogo skrbnika lani sicer začasno zaradi zdravstvenih težav opustil. Takrat je nad psihično nestabilno pevko bdela asistentka Jodi Montgomery. Britney očetu zameri, da je mnoge odločitve sprejemal brez njene odobritve ali celo brez njenega vedenja. Jamie se brani, da so te trditve neresnične, in trdi, da dokler se ni v njun odnos začel vmešavati hčerkin odvetnik, sta sodelovala povsem v redu. Britney z očetom ni spregovorila že več mesecev. "Rad imam svojo hčer in zelo jo pogrešam. Ko družinski član potrebuje posebno nego in zaščito, mora družina stopiti naprej, kot sem jaz delal zadnjih 12 let, ko sem Britney varoval, ščitil in jo imel brezpogojno rad. Vedno sem ji in še naprej ji bom zagotavljal neomajno ljubezen in silovito zaščito pred tistimi, ki jih vodijo lastni interesi in ki si želijo škoditi njej ali moji družini," je povedal v intervjuju. Za hčerkinega zakonitega skrbnika je bil izbran leta 2008, ko je doživela psihični zlom in znova pristala na psihiatričnem zdravljenju. Vse od takrat odloča tako o njenih financah in karieri kot tudi o njenem zdravstvenem stanju in zasebnem življenju. Besedo ima celo pri tem, s kom bo imela stike in kdo z njo.

Da pevka ni v najboljšem stanju, je postalo jasno leta 2019, ko je Britneyjin menedžer potrdil, da mogoče nikoli več ne bo stopila na oder. Nenavadna izjava je šokirala oboževalce. Larry Rudolph, menedžer, je namreč dejal: "Trenutno mi je povsem jasno, da ne bo več nastopila na koncertih v Las Vegasu, ki so bili že dogovorjeni. Možno je tudi, da sploh ne bo več nastopala." Mesece pred tem je zvezdnica preživela v psihiatrični bolnišnici, v katero je šla prostovoljno. Huda očetova bolezen jo je povsem sesula. Imel je težave z debelim črevesjem, zaradi česar je bil kar mesec dni v bolnišnici. Čustva torej še tlijo. "Ne počuti se najbolje, niti psihično niti fizično, in ne more imeti koncertov. Ko sva lani načrtovala turnejo, me je klicala vsak dan. Zdaj pa me ni poklicala že dolge mesece, saj očitno ne namerava več nastopati," je takrat dejal menedžer. Britney pa je presenetila tudi z izjavo, da jo je oče silil v droge in jo nato, v nasprotju z njeno voljo, zaprl v psihiatrično ustanovo. Njena mama Lynne očitke zavrača. V tistem času naj bi Britney nehala jemati zdravila, s katerimi uravnava svojo psihično stabilnost.

​Cvet ji je utrgal Justin Timberlake

Britney se je med zvezde izstrelila v 90. letih prejšnjega stoletja z globalnima uspešnicama Baby One More Time in Oops … I Did It Again. Postala je najbolje prodajana najstniška zvezdnica vseh časov in si prislužila naslov princese pop glasbe. Do devetega leta pa se je resno ukvarjala z gimnastiko in se udeleževala tekmovanj. Pela je v zboru baptistične cerkve in hodila na avdicije. Na eni od njih so jo opazili ustvarjalci takrat zelo priljubljenega The Mickey Mouse Cluba, v katerega je prišla, ko ji je bilo osem let. V New Yorku je nato obiskovala igralsko šolo in sodelovala pri različnih predstavah.

Leta 1992 je zmagala na tekmovanju Star Search, pri enajstih letih je postala Mouse Spears, tu je spoznala tudi Christino Aguilera in Justina Timberlaka. Leta 1994 so oddajo ukinili in Britney se je vrnila v rodno Louisiano, kjer je preživela zadnjih nekaj normalnih let svojega življenja in obiskovala celo povsem običajno srednjo šolo. A šovbiznis jo je takrat že zasvojil in kmalu se je odločila za samostojno glasbeno kariero. Leta 1998 ji je uspel veliki met. Čez štiri leta je debitirala v filmu Crossroads in že čez tri leta doživela svoj prvi živčni zlom. Zdelo se je, da je njene kariere konec, a se je vrnila še večkrat.

Že čez dve leti se je vrnila na vrhove glasbenih lestvic in leta 2012 so jo pri reviji Forbes razglasili za najbolje plačano pevko leta. Šest njenih albumov je osvojilo prvo mesto lestvice Billboard 200. Leta 2011 je postala druga pevka v zgodovini ameriške glasbe po Mariah Carey, ki je imela na vrhu te lestvice dva različna singla zapored. Prodala je več kot 150 milijonov albumov. V 12 letih pa je bila kar sedemkrat najbolj iskana zvezdnica na spletu. Ima svojo zvezdo na pločniku slavnih in je ena redkih, ki ima album na prvem mestu lestvic v vsakem desetletju svoje kariere.

Profimedia

Nepozabna ostaja njena ljubezenska zveza z Justinom Timberlakom, njenim prvim fantom, za katerega je razglašala, da ji je vzel nedolžnost. Novi dokumentarni film Timberlaka ne prikazuje v prav dobri luči, kar je precej razhudilo njegove oboževalce.

Ko sta se razšla, je bila glavna krivka za razpad te tabloidno zelo spremljane zveze ona, saj je Justin medijem zašpecal, da naj bi ga bila varala. Odmevni konec zveze je ponesel Justinovo samostojno kariero v stratosfero in rodila se je skladba Cry me a river. Spot, ki jo je spremljal, je bil očiten napad na Britney in njene skoke čez plot, ki jih je med pogovori z novinarji omenil neštetokrat. V tistem času, dvajset let pred gibanjem #MeToo, so bili ameriški tabloidi precej manj obzirni do žensk. Na eni od naslovnic revij, ki jih je krasil Justin, je tako pisalo: "Lahko Justinu Timberlaku sploh kdaj oprostimo za vso jokavo glasbo? Ampak hej, je pa vsaj zlezel v hlačke Britney Spears!" Slavna trač novinarka Diane Sawyer je v intervjuju Britney z močno obsojajočim podtonom vprašala, kaj je naredila narobe. "Zlomila si mu srce. Naredila si nekaj, da si mu povzročila toliko trpljenja in muk. Kaj si naredila?" je dejala in s svojim zelo subjektivnim komentarjem 22-letno Britney spravila v jok. Po intervjuju se je zaprla vase in se začasno umaknila iz medijev. Tako kot kasneje večkrat v svoji burni karieri. Težko je biti Britney Spears.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta