Pogled iz Irana po smrti Sulejmanija

Abbas Milani
10.01.2020 16:44

Atentat ZDA na Kasima Sulejmanija, poveljnika elitnih enot iranske Revolucionarne garde, je nedvomno hudo zaostril dolgoletni spor med državama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vendar ni nujno, da bo zanetil tretjo svetovno vojno, kot že napovedujejo nekateri strokovnjaki. Čeprav so si ZDA morda z njim zagotovile kratkoročno taktično prednost, utegne iranski režim koristi zaradi nedavnih dogodkov požeti nekoliko pozneje. Iran sprejema drastične ukrepe, da bi se lažje spopadal z izzivi tako na domačih tleh kot drugod v regiji. Nedavno se je na primer soočil z nenadno okrepitvijo iraškega nacionalističnega zanosa zaradi njegovega vpliva v tej državi. Zažganih je bilo nekaj iranskih diplomatskih predstavništev, iransko blago je postalo tarča bojkota. Celo v Iranu rojeni ajatola Ali Al Sistani, najvplivnejši iraški šiitski verski dostojanstvenik, se je izrekel proti tujemu (torej iranskemu) vpletanju v iraške zadeve.
V okviru jasnih prizadevanj, da bi omilili to protiiransko nastrojenost, so Sulejmanijevi zavezniki v Iranu - zlasti časnik Kajhan, trobilo iranskega vrhovnega verskega voditelja ajatole Alija Hameneja - oktobra Iračanom namignili, naj zasedejo ameriško veleposlaništvo v Bagdadu. Iran je moral spremeniti diskurz v Iraku in je tamkajšnjo nacionalistično vnemo preusmeril na ZDA. Dejansko so pogovori v Iraku po napadu na Sulejmanija drugačni: mnogi Iračani se zdaj ne sprašujejo več, kdaj bo Iran zapustil njihovo državo, ampak kdaj jo bodo zapustili Američani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta