(POGLED IZ PENZIONA) Preveč slabih kovačev sreče

Kot da smo Slovenci pozabili, da nam v najbolj kritičnih trenutkih le enotnost omogoči doseganje ciljev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Svojo srečo si vsak kuje sam, je že zelo star pregovor, ki velja seveda za vse tiste odločitve, na katere vplivamo sami. Kaj so si "kovali" drugi in to vpliva na nas tako ali drugače, pa je povsem druga stvar. In prav v teh težkih časih boja s korono je teh vplivov mnogo več kot sicer, pa to niso le odločitve tistih, ki nam vladajo, ampak tudi vseh navadnih ljudi.

Veseli december in božično-novoletni prazniki so to dokazali tudi nam, Slovencem. Vsi smo vsem bližnjim, znancem in prijateljem zaželeli veliko sreče, zdravja in veselja v novem letu, pa je na žalost mnogo prevečkrat prevladalo druženje v veselju brez mask in varnostne razdalje in januar nam je prinesel rekorde okužb in smrti.

Kot da smo Slovenci pozabili, da nam v najbolj kritičnih trenutkih le enotnost omogoči doseganje ciljev, kot je bila to pred 30 leti enotnost vseh državljanov in politike, da smo si ustvarili svojo samostojnost in državo. Vse to bo treba obnoviti, če hočemo uspeti in premagati virus, pozneje pa tudi vse posledice, ki jih bo zapustila pandemija na gospodarstvu in na vseh drugih področjih našega družbenega sistema in življenja.

Seveda pa vse ne bo odvisno le od nas, pandemija je prizadela ves svet in tudi tu bo potrebna mnogo večja enotnost kot doslej. Za zdaj to uspeva le Evropski uniji, ampak tudi v njej je vse več političnih kriz v članicah, čutile se bodo posledice brexita, odhaja nemška Angela ... Ali bo k temu kaj več pripomogel novi ameriški predsednik, bomo šele videli, predvsem, če si ne bo "koval sreče" tako kot njegov predhodnik, ki ga ni zanimalo, kakšne posledice za preostali svet ima njegova politika "najprej Amerika", nato pa v največji meri le ukrepi, ki koristijo njegovim pristašem in prijateljem, pa škodujejo tistim, ki ga ne podpirajo. Ne nazadnje je to pokazal zadnji dan mandata, ko je te pomilostil iz zapora in pravosodnih postopkov. Zato lahko le upamo, da se bodo iz njegovih napak kaj naučili tudi njegovi sledilci v evropski politiki.

Za Slovenijo pa si predvsem želim, da bi takšno enotnost kot ob plebiscitu dosegli v prihodnjih mesecih tudi v precepljenju proti sovražnemu virusu, ker upati, da se bo ta umaknil kar sam, ob njegovih vedno bolj številnih mutacijah, ni možno. Kako si bodo v teh časih kovali srečo naši politiki in njihove stranke, je zelo težko predvidevati, saj se premalo zavedajo, da so tu zato, da poskrbijo za srečo in dobro življenje državljanov v vseh delih Slovenije in ne delajo le v korist svojih podpornikov in v škodo svojih političnih nasprotnikov, kar se v naši državi že mnogo predolgo dogaja pod enimi in drugimi vladami.

Čas je torej, da prav vsi znova postanemo mnogo boljši kovači sreče kot doslej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta