Pokleknili, da ne bi klonili

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
20.06.2020 06:45

Klečanje na enem kolenu je včasih pomenilo znak spoštljive ponižnosti. Danes ima povsem drug pomen - je simbol protesta, neupogljivosti. Kmalu po inavguraciji sedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v znak protesta ob igranju himne prvi pokleknil temnopolti igralec ameriškega nogometa Kaepernick. Na ta način je protestiral proti rasni neenakosti, policijskemu nasilju in ne nazadnje - proti Trumpu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

S kolenom je na vratu temnopoltega Georgea Floyda 25. maja letos v Minneapolisu klečal belopolti policist Derek Chauvin. Trajalo je dosti dlje, kot igra ameriška himna, natanko osem minut in 46 sekund. Razlog za brutalno aretacijo, ki se je zgodila vsem na očeh in pred kamerami mobilnih telefonov, je bil banalen: s ponarejenim bankovcem za 20 ameriških dolarjev oziroma nekaj manj evrov je skušal kupiti škatlo cigaret. Toda policist Chauvin v družbi treh službenih kolegov je bil neizprosen. Tudi ko je 46-letni Floyd, oče petih otrok, vse tišje stokal, da ne more dihati, in na koncu v smrtnem krču skušal priklicati pokojno mamo, je bilo policistovo koleno neizprosno pritisnjeno ob njegov vrat. Osem minut in 46 sekund.
Floyd bi bil verjetno le še ena v nizu žrtev policijskega nasilja, če bi bili časi "normalni". Toda niso. Združene države Amerike je bolj kot katero drugo državo na svetu prizadel virus koronavirusa, in ko se je pomešal z virusom stoletja trajajočega rasizma, ekonomske krize, rekordne brezposelnosti, vse večje finančne neenakosti in drugega, je odneslo pokrovko z lonca. Tistega talilnega lonca kultur, s katerimi se ZDA tako rade hvalijo, češ, pri nas so pomešane vse rase, vere in tako dalje - in vsi so enakopravni. Morda v teoriji, v praksi, podkrepljeni s statistiko, je jasno, da so temnopolti potomci sužnjev, Latinoameričani, ki so pribežali v ZDA v želji za boljšim življenjem, pripadniki LGBT-skupnosti in še bi lahko naštevali, precej manj enakopravni od belopoltih evangeličanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.