(POPULARNO) Matthew Perry: Prijatelj, ki je odšel za zmeraj

Denis Živčec Denis Živčec
18.11.2023 05:25

Perry je obiskal tudi Slovenijo in o tem leta 2015 spregovoril v oddaji Jimmyja Kimmla. "Spat sem šel ob devetih," je poročal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matthew Perry, nepozabno sarkastičen Chandler iz Prijateljev, je s svojim humorjem pomembno prispeval k povezanosti ekipe.
Profimedia

Če spadate med goreče ljubitelje kultne serije Prijatelji, potem se vam te dni najbrž zdi, da je nepovratno odšel tudi del vas, vaše mladosti, obdobja, ko je življenje morda bilo za odtenek manj zapleteno. 54-letnega Matthewa Perryja, ki je v seriji igral nepozabnega Chandlerja, so mrtvega našli v domačem masažnem bazenu, še vedno pa ni jasno, kaj se je pravzaprav zgodilo, ni pa skrivnost, da je zadnja leta bil vse prej kot v dobri formi. Opazno utrujen, postaran, prepoten in kar nekaj kilogramov težji kot v zenitu slave ni dajal vtisa srečnega in zdravega človeka. Obdukcija ni prinesla nedvoumnega zaključka, pristojni še čakajo na rezultate toksikoloških testov. V njegovem losangeleškem domu niso našli prepovedanih drog, čeprav so odkrili več zdravil, vključno z antidepresivi in zdravili proti anksioznosti.

Svetovno slavo je igralec dosegel z vlogo enega od šestih prijateljev v Prijateljih, seriji, ki ji danes nekateri očitajo, da je bila nezaslišano belska in ne zares duhovita, a je vendarle prerasla v popkulturni fenomen devetdesetih in preloma tisočletja. Na NBC so jo predvajali med letoma 1994 in 2004. Perry je v njej upodobil sarkastičnega Chandlerja Binga, ki je veljal za najbolj humornega od šesterice. Leta 2002 je bil za to vlogo nominiran za emmyja. Najbolj predani oboževalci se še dobro spomnijo nenavadnega prizora, ki mu danes pripisujejo preroškost. V osmem delu devete sezone se Rachel in Ross prepirata, kdo bo prevzel skrbništvo nad njuno hčerko, če bi se jima kaj zgodilo. Na koncu se odločita za Chandlerja in Monico. Chandler nato po pomoti razbije Monicin najljubši jedilni servis in izjavi: "Očitno bom jaz tisti, ki bo prvi umrl." In res je. Perry ni skrival, da se je večji del življenja boril z odvisnostjo, zato so ob žalostni novici mnogi najprej pomislili na predoziranje, a to očitno ni bil razlog.

V zadnjih letih je bilo povsem jasno, da močno spremenjeni Perry ni v izrazito srečnem življenjskem obdobju.
Profimedia

Iz šestih prijateljev je nastala družina

Njegovi nekdanji soigralci so po smrti dolgo molčali, zdaj pa so se prijatelju in kolegu vsak posebej poklonili z zelo osebnimi zapisi na družbenih omrežjih. "Vsi smo popolnoma pretreseni zaradi izgube Matthewa. Bili smo več kot le soigralci. Smo družina. Veliko je povedati, toda za zdaj si bomo vzeli trenutek za žalovanje in procesiranje te neizmerne izgube," so le na kratko sporočili po smrti, nato pa se udeležili zasebnega pogreba, ki je potekal v krogu širše pokojnikove družine. A zdaj so se odločili svojo žalost deliti s svetom.

Jennifer Aniston je objavila skupno fotografijo, ki je nastala med snemanjem Prijateljev, ob tem pa zapisala: "Posloviti se od našega Mattyja je bil nor val čustev, ki ga še nikoli nisem doživela. Vsi kdaj v življenju doživimo izgubo. Izgubo življenja ali ljubezni. Vedno nas je bilo šest. To je bila izbrana družina, ki je za vedno spremenila naše bistvo in našo nadaljnjo pot. Matty je rad spravljal ljudi v smeh. Kot je dejal sam, je mislil, da bo umrl, če ne bo slišal smeha. Njegovo življenje je bilo dobesedno odvisno od tega. In fantu je to tudi uspelo. Vse nas je nasmejal. In to močno. V zadnjih nekaj tednih sem prebirala naša medsebojna sporočila. Smejali smo se in jokali, nato pa se spet smejali. Shranila jih bom za vedno. Matty, tako zelo te imam rada in vem, da si zdaj popolnoma pomirjen in brez vsake bolečine. Počivaj bratec, vedno si mi polepšal dan." Nato se je oglasila Courteney Cox in objavila posnetek iz Prijateljev, na katerem sta se lika, ki sta ju upodabljala, prvič intimno zapletla. "Hvaležna sem za vsak trenutek, ki sem ga preživela s teboj, Matty, in vsak dan te pogrešam. Ko z nekom sodeluješ tako tesno, kot sem sodelovala z Matthewom, je na tisoče trenutkov, za katere si želim, da bi jih lahko delila. Za zdaj je tu eden mojih najljubših," je zapisala in pojasnila, da je omenjeni prizor vplival na potek Prijateljev. Chandler in Monica naj bi v Londonu preživela zgolj eno skupno noč. Zaradi navdušenega odziva občinstva je to postal začetek njune ljubezenske zgodbe. Tudi David Schwimmer je objavil skupno fotografijo in prijatelju namenil nekaj ganljivih misli: "Hvala za deset neverjetnih let smeha in ustvarjalnosti. Nikoli ne bom pozabil tvojega brezhibnega komičnega časa in nastopa. Znal si vzeti preprost dialog in ga prilagoditi svoji volji, kar je povzročilo nekaj tako izvirnega in nepričakovano smešnega, da je še vedno osupljivo. In imel si srce. To si radodarno delil z nami, da smo lahko iz šestih neznancev ustvarili družino."

Zaradi odvisnosti mu je počilo debelo črevo

Matt LeBlanc, eden najbolj priljubljenih članov filmske ekipe, je naredil podobno in objavil sliko, na kateri se šesterica objema. "S težkim srcem se poslovim. Časi, ki sva jih preživela skupaj, so resnično med najljubšimi v mojem življenju. V čast mi je bilo deliti oder s teboj in te imenovati prijatelj. Vedno se bom nasmehnil, ko bom pomislil nate, in nikoli te ne bom pozabil. Nikoli. Razširi krila in poleti, brat, končno si svoboden. Z veliko ljubeznijo," je zapisal in se celo pošalil: "In mislim, da boš obdržal 20 dolarjev, ki mi jih dolguješ."

Nazadnje pa se je oglasila tudi Lisa Kudrow. "Hvala, ker sem se ob tvojih besedah tako smejala, da so me bolele mišice in so mi vsak dan tekle solze po obrazu. Hvala za tvoje odprto srce v šeststranskem odnosu, ki je zahteval kompromise. In veliko 'govorjenja'. Hvala, ker si se pojavil v službi, ko se nisi počutil dobro, in bil potem popolnoma briljanten. Hvala za najboljših deset let, ki jih človek lahko doživi. Hvala, ker si mi zaupal," se je poslovila.

Življenjska zgodba Matthewa Perryja je polna vzponov in padcev. Rodil se je 19. avgusta 1969 v Williamstownu v Massachusettsu, odraščal pa je v kanadski Ottawi, kjer je osnovno šolo obiskoval skupaj s kanadskim premierjem Justinom Trudeauom. Mama Suzanne Morrison je bila novinarka in tiskovna predstavnica predsednika vlade Pierra Trudeauja, Justinovega očeta. Perryjev oče je Keith Morrison, voditelj oddaje Dateline. Njegov oče John Bennett Perry je bil igralec in model. Mlajši Perry je leta 1979 celo gostoval v epizodi očetove policijske oddaje 240-Robert.

"To je kot s pingvini. V naravi, ko je eden bolan ali zelo poškodovan, ga drugi pingvini obkrožijo, ga podprejo in hodijo okoli, dokler pingvin ne more hoditi sam. In to je nekako to, kar je igralska zasedba storila zame," je Matthew dejal, ko se je v intervjuju dotaknil svojih razpoloženjskih nihanj. Ko se je leta 2004 serija končala, je Perry s težavo našel novo uspešnico na malih zaslonih: njegova naslednja glavna vloga, Studio 60 na Sunset Stripu Aarona Sorkina, je bila na NBC predvajana le v 22 epizodah med letoma 2006 in 2007. Leta 2011 je soustvaril komedijo Gospod Sunshine, vendar jo je ABC po devetih epizodah ukinil. Njegova komedija Go On je na NBC trajala eno sezono leta 2013. Nato je skupaj s Thomasom Lennonom tri sezone (2015-2017) igral na CBS v prenovljeni seriji The Odd Couple.

Perry je od leta 2016 nastopal tudi v igri The End of Longing v Londonu, poleg tega pa je igral tudi v filmih Fools Rush In, The Whole Nine Yards, Serving Sara in 17 Again. V svojih spominih je igralec spregovoril o svojih zdravstvenih težavah, vključno z grozljivo izkušnjo, ko je bil pet mesecev v bolnišnici, potem ko mu je zaradi uporabe oksikontina počilo debelo črevo. "Zdravniki so moji družini povedali, da imam le dva odstotka možnosti, da preživim. Takrat sem bil res blizu konca življenja," je povedal o grozljivi izkušnji, po kateri je za dva tedna padel v komo, in ko se je zbudil, je imel vrečko za kolostomo, ki jo je moral uporabljati približno eno leto. Ta izkušnja je Perryja pripeljala do ene od njegovih največjih odločitev – da bo prenehal jemati opioide na recept.

David Schwimmer, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow in Matt LeBlanc. V seriji in mislih gledalcev bodo skupaj za zmeraj.
Reuters

"Moj terapevt mi je rekel: 'Ko boste naslednjič pomislili, da bi vzeli oksikontin, pomislite, da boste imeli do konca življenja vrečko za kolostomo,'" je dejal. "In odprlo se je majhno okno, skozi katerega sem splezal in nisem več želel oksikontina." Dodal je, da se je pri hvaležnosti naučil, da se "vse začne s treznostjo. Ker če nimaš treznosti, boš izgubil vse, kar si postavil pred odvisnostjo, zato je moja treznost na prvem mestu."

Obkrožen s pijanimi Slovenci na Kopitarjevi poroki

Perry je obiskal tudi Slovenijo in o tem leta 2015 spregovoril v oddaji Jimmyja Kimmla. Bil je gost na poroki Anžeta Kopitarja leta 2013. "Letel sem do Slovenije, samo da bi postal njegov prijatelj," se je spominjal velik navijač L.A. Kingsov. Imel je celo sezonsko vstopnico in posebno dovoljenje, da je lahko svoj avtomobil parkiral na parkirišču, ki je sicer namenjen hokejistom. "Takoj ko so osvojili Stanleyjev pokal, me je vprašal, ali ga želim dvigniti čez svojo glavo. Seveda sem rekel 'da, prosim'. Takoj za tem pa me je vprašal, ali bi prišel v Slovenijo na njegovo poroko. Seveda sem moral reči da," je razložil Perry. Opisal pa je tudi poroko: "Poroka je bila zanimiva. Imajo veliko običajev, trajala je približno 14 ur - in tako sem bil obkrožen s pijanimi Slovenci, med katerimi jih je le nekaj govorilo angleško. Anže Kopitar sicer govori odlično angleško, ampak je bil zaposlen s poroko, tako da se nisem mogel z nikomer pogovarjati in sem bil v postelji že ob devetih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta