(POPULARNO) Na stopnicah norosti in prestiža

Saša Britovšek Saša Britovšek
11.05.2024 05:45

Met Gala je najbolj ekstravagantna noč v newyorškem družabnem letu. Prvo zabavo leta so z namenom zbiranja sredstev za inštitut kostumografije v Metropolitanskem muzeju umetnosti priredili leta 1948.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kim Kardashian v kovinski obleki z drobnim životcem in ponošeno jopico.
Andrew Kelly

New York je od nekdaj stal na oblaku umetnosti. Težko je najti predstavnika sodobnega umetniškega izraza, ki ga mesto, ki nikoli ne spi, ni navdahnilo ali si ne bi želel svoje (nad)moči preizkusiti v neizprosni betonski džungli. Naj gre za likovno, glasbeno, odrsko ali literarno umetnost, pa nenazadnje njene sodobne različice v arhitekturi, v multimedijskih oblikah ali dizajnu. New York se v svojem bogastvu bohoti tako zelo glasno, da se ga celo zapoje dvakrat.

Kje v New Yorku imata svoje mesto moda in zabava leta

Muzej ameriške umetnosti Whitney so odprli na Peti aveniji že leta 1931, leto kasneje pa v mogočni opečnati stavbi Muzej mesta New York. A je to bilo še vedno vsaj šestdeset let kasneje, kot je bil ustanovljen slavni Metropolitanski muzej. Takrat sta v mozaik razvijajoče se umetniške scene želeli svoj kamenček dodati gledališka producentka Irene Lewisohn in scenografka Aline Bernstein. Bili sta lastnici obsežne zbirke modnega in kostumskega materiala, ki je bil uporabljen za gledališke produkcije. V svojem bogatem fondu sta prepoznali potencial javnega dostopa, ki traja še danes. A če imata ameriška umetnost in lokalna zgodovina svoje muzeje, kje je potem mesto za modo in kostumografijo?

Tako kot lepa Gigi Hadid so za sprehod po sprejemni preprogi številni potrebovali pomoč.
Justin Lane
Krhka peščena obleka Tyle je požela veliko navdušenje.
Andrew Kelly

Leta 1937 sta ustanovili neodvisen Muzej kostumske umetnosti, kjer je že nekaj mesecev kasneje s svojimi predavanji o zgodovini mode gostoval Vogue. Ne pozabimo, da je bila modna biblija takrat stara že 46 let. Kasneje, nekaj let po smrti Lewisohnove, se je Muzej kostumske umetnosti združil z Metropolitanskim muzejem umetnosti in bil od takrat naprej znan kot Costume Institute. Toda v primerjavi z drugimi oddelki muzeja se je inštitut financiral sam s tako imenovano zabavo leta. Z zabavo, na kateri si moral v primerni opravi opozoriti nase, sicer je bilo bolje, da se ji nisi približal. Prvo zabavo leta ali uradno Met Gala so v Rockefellerjevem centru gostili leta 1948. Dobesedno so se gostili, saj je bil prvi Met Gala polnočna večerja in ne ples. Za udeležbo so na začetku povabljenci plačali petdeset dolarjev. Tovrstnega zbiranja sredstev za inštitut kostumografije se je domislila genialna Elenor Lambert, ki še danes velja za eno prvih gurujk v svetu piarja. Zanimanje za zabavo je z leti neustavljivo raslo, tako tudi njen prestiž. Ugledno in elegantno, takrat še brez ekstravagantnih podvigov s fantastičnimi kostumi, v katerih se skoraj ni mogoče gibati.

Prva ekstravagantna dama in njene naslednice

V začetku sedemdesetih pa je kreativne vajeti Met Gala prevzela ekscentrična glavna urednica Vogua Diana Vreeland. Ko je izgubila službo pri slavni reviji, je vse svoje ustvarjalne sile usmerila v inštitut in kurirala najbolj nore razstave vse do konca osemdesetih. Z njenim prihodom sta se razmahnili tudi drznost in predrznost Met Gala. Ne le, da je zabavo preselila v sam muzej, takrat v dvorano srednjeveških kipov, k sodelovanju je povabila prestižne oblikovalce in ni bilo več smetane, ki si ne bi želela sprehoditi po slavni preprogi. Od Jacqueline Kennedy Onassis do Diane Ross. Zadnji dogodek, ki ga je gostila ekstravagantna dama, je bil leta 1986, leto kasneje, ko je inštitut praznoval petdeset let, so se z gala prireditvijo posvetili gospe Vreeland in njenemu nepozabnemu prispevku k modi in umetnosti.

Navdih v vrtu časa je kot speča lepotica iskala tudi Jennifer Lopez.
Andrew Kelly
Anok Yai v obleki iz kristalov Swarovski
Justin Lane
Demi Moore in modna oblikovalka Harris Reed
Andrew Kelly

Javnost je hitro opazila, da bo čarobni dotik Vreelandove težko nadomestiti. Ali sploh lahko kdo stopi v njene čevlje? Ta pogum je zbrala Kanadčanka Pat Buckley. Čeprav so ji očitali, da so dogodki pod njeno taktirko manj glamurozni, je vseeno ohranila status zabave leta, nenazadnje je dolga leta sodelovala s svojo predhodnico. Domislila se je sijajnega manevra, ki je pritegnil še več pozornosti - zabava je bila z nakupom vstopnice odprta za javnost. Dogodka so se udeleževali uspešni oblikovalci, katerih domišljijo lahko še danes opazimo v sodobnih modnih zgodbah: Ralph Lauren, Marc Jacobs, Louis Dell'Olio, Donna Karan, Victor Costa, Geoffrey Beene, Mary McFadden, Calvin Klein, Alexander Julian, Zandra Rhodes, Michael Kors in Diane von Furstenberg.

Prvi ponedeljek v maju

Leta 1995 je Met Galu prvič sopredsedovala danes znamenita jedrska urednica Anna Wintour. Seveda je dogodek sijal kot strani modne biblije, ki jo je takrat že urejala, in zabavo so zapolnili lepi, znani in bogati. Med njimi odtlej prednjačijo glasbeniki, igralci, modne ikone in vsestranski umetniki. V tisti noči sta ob njej imela vajeti v rokah pokojna Karl Lagerfeld in Gianni Versace. Pet let kasneje je Met Gala dobil tudi svoj uradni datum, prvi ponedeljek v maju. Tako se, če le vmes ne poseže višja sila, kot je na primer pandemija, takrat odvije najbolj bleščeča in ekstravagantna noč v newyorškem družabnem letu. Gostje pa pri izbiri svojega kostuma nimajo prostih rok.

Ker je Met Gala tudi otvoritveni večer letne modne razstave v muzeju, tema razstave določa tudi tako imenovani dress code oziroma je vodilo v slogu, v katerega se morajo povabljenci tisti večer obleči. V sedemdesetih so si sledile zelo specifične teme, kot so romantičen in glamurozni Hollywood, ameriška ženska s stilom, slava ruske obleke, moda habsburške dobe, kitajski mandžurski zmaj in podobno. Včasih so teme precej obsežne in gostom omogočajo precej svobode. Ko je vodenje začela Wintourjeva, je z vodjo inštituta Richardom Martinom zapovedala teme: Haute Couture, Christian Dior, Gianni Versace, kubizem in moda, rokerski stil.

Speče lepotice v vrtu časa

Februarja letos so organizatorji sporočili temo za modni dogodek, ki se je odvil pred dnevi, šestega maja. "Vrt časa" so zapisali, z obrazložitvijo, da se odgovor skriva kratki zgodbi britanskega pisatelja J.G. Ballarda iz leta 1962. Tema je tudi letos sledila muzejski razstavi, tokrat z nazivom Speče lepotice: Ponovno prebujenje mode. Glavni kustos razstave Andrew Bolton jo je opisal kot odo naravi in čustveni poetiki mode z željo, da razstava aktivira čutno vrednotenje mode.

Dolgoletna voditeljica kostumske parade kiča in prestiža je tokrat voditeljsko žezlo delila z glasbenico Jennifer Lopez, z vzhajajočo filmsko zvezdo Zendayjo, igralcem Chrisom Hemsworthom in portoriškim reperjem Bad Bunnyjem. Lopezova se je odločila za bleščečo Schiaparellijevo obleko, medtem ko je Bad Bunny nosil kiparsko obleko Margiela, Chris Hemsworth elegantno obleko Toma Forda, ljubka Zendaya pa je pozornost lovila s kar dvema glamuroznima kreacijama.

Jessica Serfaty poses at the Met Gala, an annual fundraising gala held for the benefit of the Metropolitan Museum of Art's Costume Institute with this year's theme 'Sleeping Beauties: Reawakening Fashion' in New York City, New York, U.S., May 6, 2024. REUTERS/Andrew Kelly TPX IMAGES OF THE DAY
Andrew Kelly
Kim Kardashian poses at the Met Gala, an annual fundraising gala held for the benefit of the Metropolitan Museum of Art's Costume Institute with this year's theme 'Sleeping Beauties: Reawakening Fashion' in New York City, New York, U.S., May 6, 2024. REUTERS/Andrew Kelly
Andrew Kelly

Velik del letošnjih kreacij, s katerimi so svojo ekstravaganco predstavljali zvezdniki, je bilo krhkih in nežnih, kot je zapovedovala tema, drugi so preprosto poskrbeli za odličen videz ali pa za času primerno pretiravanje. Največ pohval modnih poznavalcev so si tako prislužili Lana Del Rey v kostumu Alexandra McQueena, cvetoča Gigi Hadid v obleki Thoma Browneja, Naomi Campbell v kostumu modne hiše Burberry, manekenka Anok Yai je bila prekrita z desettisočimi kristali Swarovski, Demi Moore v objemu papirnatih rož Harrisa Reeda. Odobravanja za prepričljivo upoštevanje predpisane teme, čeprav je to lahko videti že karnevalsko, pa pevka Nicki Minaj, igralka Ayo Edebiri, glasbenica Rita Ora, broadwayski igralec J. Harrison Ghee in raperka Lizzo. Da je včasih za pozornost treba prekoračiti meje predstavljivega, je dokazala mlada pevska zvezda Tyla, ki je po rdeči preprogi zakorakala v kreaciji Balmaina. Njena obleka je bila ukrojena do popolnosti in izdelana iz peska, s čimer (in peščeno uro v roki) je opominjala na odtekanje časa.

Tudi letošnja zabava ni minila brez resničnostne zvezdnice Kim Kardashian. Poskrbela je za modni škandal, o katerem se bo še dolgo govorilo. Bolj kot kovinska obleka sta zgražanje požela njen preščipnjen ozek pas in siva pletena jopica, s katero si je pokrila ramena. Obstaja razlog za neuglašen videz? Menda, zgodba njenega kostuma naj bi bila divja noč v vrtu, ko si v naglici uspe ogrniti zgolj fantovo jopico. Ob tem pa je v zraku obviselo vprašanje večera: koliko reber si je dala odstraniti Kim Kardashian?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta