Pred 50 leti v Večeru: Grafični listi v tovarniški jedilnici

Pripravil Rok Kajzer
10.06.2023 05:00

Sedemindvajset grafičnih listov, odbranih iz zbirke Umetnostne galerije Maribor, visi že skoraj dva tedna v preddverju jedilnice tovarne Svila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
4. junij 1973

Portorož: nagrade TV festivala

Portoroški VIII. televizijski festival so sklenili s podelitvijo priznanj in nagrad. Med 60 oddajami vseh naših televizijskih hiš je dobila najvišje priznanje zlati kipec oddaja Lice ob licu TV Beograd. Nagrado za najboljšo režijo so podelili Matjažu Klopčiču, TV Ljubljana, za Cvetje v jeseni. Nagrado za najuspešnejši neposredni prenos je dobil Beno Hvala za oddajo Trd oreh Orehove vasi.

4. junij 1973

Eksplodiral tupoljev 144

Sovjetsko nadzvočno potniško letalo TU 144 je eksplodiralo včeraj na letalskem mitingu v Parizu in strmoglavilo pri letališču Bourget. Nesreča je terjala po dosedanjih podatkih 36 mrtvih. Ubilo se je vseh šest članov posadke, druge žrtve so iz naselja, na katerega je strmoglavilo letalo. Preiskava o nesreči še teče. /.../ To je prva nesreča nadzvočnih potniških letal. Ko je bilo letalo 350 do 400 metrov visoko, je začelo strmoglavljati, na višini 200 metrov se je poskušalo izravnati. Pilot je očitno poskušali storiti vse, da ne bi padel na naselje. Toda močni reaktorji tupoljeva niso vzdržali tega napora in letalo je eksplodiralo. /.../

4. junij 1973

Otok še sameva

V mariborskem kopališču na otoku še niso imeli večjega števila kopalcev. V soboto jih je bilo doslej največ, pa vendar samo 450. Tudi včerajšnjo nedeljo je kopališče bolj samevalo. Mariborčani so raje pohiteli na izlete. Na Pohorju je bilo kar precej izletnikov, pa tudi ob bregovih Drave se je včeraj nabralo obilo Mariborčanov. V soboto je obiskalo Maribor 50 portoroških upokojencev in si ogledalo cvetlično razstavo. V poročni dvorani na Rotovškem trgu je bilo v soboto le 15 porok. Lep obisk je imel tudi v preteklih dveh dneh mariborski akvarij, kjer spet plava v bazenu živahen morski pes. Kaže, da mu druščina morske mačke zelo prija. B. P.

4. junij 1973

Kupci pred zaprtimi vrati

Trgovina mariborske Povrtnine ob mali tržnici, ki je bila vse doslej ob nedeljah dopoldne odprta, je imela včeraj na vratih zapis: V nedeljo zaprto. Stalni kupci so razočarani odhajali. Napravili smo zanimivo "kontrolo": od 8. do 9. ure smo našteli natanko 132 starih in mladih Mariborčanov, ki so odšli izpred trgovine praznih rok. Komentar najbrž ni potreben. B.P.

4. junij 1973

Naravnost med delavce

Sedemindvajset grafičnih listov, odbranih iz zbirke Umetnostne galerije v Mariboru, visi že skoraj dva tedna v preddverju jedilnice tovarne Svila v Mariboru. Razstava je popeljala umetnine naravnost med delavce, v neobičajno pa zato tem bolj vabljivo okolje. In sprejeli so jo z zanimanjem, kar je dober obet za prihodnost. Razstavo je na pobudo občinskega sindikalnega sveta pripravila Meta Gabršek-Prosenc, kustos UG. /.../ Kasneje bo grafična razstava obiskala še kakšnih petnajst delovnih kolektivov /.../ B.A.

4. junij 1973

Jaušovčeva prvakinja Francije!

Mirjana Jaušovec je osvojila teniško prvenstvo Francije v kategoriji mladink. To je doslej največji uspeh jugoslovanskega ženskega tenisa. 16-letna Mariborčanka je v finalni borbi na teniških igriščih Roland Garrosa v Parizu brez posebnih težav premagala čehoslovaško teniško igralko Maržikovo s 6:3, 6:1. Nekoliko več težav je imela v polfinalu z Japonko Satovo, drugouvrščeno z japonske teniške lestvice, katero je obvladala po ogorčeni borbi v prvem setu s 7:5 in 6:1. Na poti do finala je Mima Jaušovec premagala še naslednje igralke: najboljšo Francozinjo Beillanovo s 4:6, 6:2, 6:2, Brazilko Menezesovo s 6:2, 6:3 in Argentinko Rho s 6:4, 6:4.

5. junij 1973

Maribor za zgled

Dr. Aleš Bebler, predsednik jugoslovanskih zvez za varstvo in humanizacijo človekovega okolja, je na strokovnem simpoziju v Zagrebu opozoril na nenehno nevarnost onesnaženja mest zavoljo neustrezne gradnje in lokacije nekaterih industrijskih objektov. /.../ Dr. Bebler je poudaril, da sta Maribor in Sarajevo zgled mest, ki sta na tem področju že storili precej učinkovite ukrepe. /.../

5. junij 1973

Tovarna dušika: že dve TOZD

Konec prejšnjega tedna so delavci v tovarni dušika v Rušah ustanovili prvi dve temeljni organizaciji združenega dela. V talilnici in sortirnici korunda so ustanovili TOZD nekovine, delavci obrata gnojil in zaščitnih sredstev pa TOZD agrokemije. V naslednjih dneh bodo zbori delavcev razpravljali o ustanovitvi še treh TOZD: metalurgija in pomožne dejavnosti v Rušah ter proizvodnja kremenjaka v Puconcih. /.../ (av)

6. junij 1973

Tango zaplenjen, igralci obsojeni

Prizivno sodišče v Bologni je ukazalo, naj zaplenijo film Zadnji tango v Parizu, ki je bil predmet silovitih polemik. V Italiji je bil decembra lani prepovedan, februarja so prepoved umaknili. S tokratno sodno odločitvijo je Tangu dokončno zaprta pot v vse kinematografe v Italiji. Isto sodišče je obsodilo Marlona Branda na dva meseca zapora, na enako kazen Marijo Schneider, ker pa sta oba zunaj Italije, jima ne bo treba v zapor. Mladi italijanski režiser Bertolucci, producent in distrubuter filma so obsojeni vsak na 30.000 lir denarne kazni.

Arhiv Večera
7. junij 1973

4000 pionirjev

Osankarica na Pohorju bo v soboto prizorišče letošnjega zbora slovenskih pionirjev, ki so ga posvetili spominu na zadnjo borbo Pohorskega bataljona. Že jutri bodo v Maribor, Slovensko Bistrico im Slovenske Konjice prišle delegacije iz vseh republik in udeleženci zbora iz oddaljenejših krajev Slovenije, ki bodo prespali pri svojih vrstnikih. V soboto zjutraj pa bo na Pohorje krenilo več kot 4.000 pionirjev, razdeljenih v dvanajst brigad, poimenovanih po partizanskih enotah, ki so delovale na Štajerskem. Po svečanosti ob spomeniku pri Treh žebljih, kjer bo govoril Mitja Ribičič, se bo slovesnost nadaljevala na planoti Kot. /.../ M. B.

7. junij 1973

Sinoči potres

Sinoči ob 22.15 je Hercegnovi z okolico doživel zelo močan potres. Tla so se tresla 19 sekund. Na mnogih hišah so popokali stropi, iz omar in polic so padali predmeti. Stanovalci so bili močno prestrašeni in so sklenili, da bodo prebili noč na prostem. Tako močnega potresa ni bilo na tem območju že več kot sto let. Zanimivo je, da so mačke, psi in druge živali slutile potres že uro poprej. Hercegnovi, Kotor, Dubrovnik in Cavtat je potres leta 1667 povsem porušil.

8. junij 1973

Jutri pride Sihanuk

PRI NAS BO GOST PREDSEDNIKA TITA - Šef države in predsednik združene nacionalne fronte Kambodže princ Norodom Sihanuk bo jutri prispel s soprogo in sodelavci na neuradni prijateljski obisk v Jugoslavijo. Pri nas bo gost predsednika Tita. Indijska premierka Indira Gandhi bo na obisku pri nas od 15. do 17. junija.

9. junij 1973

Prekinjene PTT zveze z Beogradom

Od sinoči od 21.25 pa do zaključka današnje številke Večera so bile prekinjene vse telefonske in teleprinterske zveze z Beogradom. V tem času prek teleprinterja nismo mogli sprejemati nobenih vesti agencije Tanjug. Vzrok prekinitve tudi še ni poznan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta