"Podgoršek lahko mirno dela naprej." Janša tudi o prišepetavanjih in navijanju stricev ali medijev, kaj naj počnejo poslanci

M.R.
12.03.2021 12:57
Predsednik vlade Janez Janša je govoril o statusu ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki je bil na položaj imenovan iz vrst stranke Desus. Pravi, da lahko delo opravlja, dokler bo imel njegovo podporo in podporo Desusove poslanske skupine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša na tiskovni koferenci ob prvi obletnici delovanja vlade.
Robert Balen

Minister stranke Desus Jože Podgoršek bo lahko na položaju, dokler bo imel podporo poslanske skupine svoje stranke in podporo predsednika vlade Janeza Janše, je premier povedal na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade. 

Janša pravi, da so Desusovi poslanci pripravljeni vsebine, ki so jih zagovarjali pred enim letom, zagovarjati tudi v prihodnje. "Da pa seveda kot poslanci stranke, ki je formalno z odločitvami svojih organov formalno izstopila iz koalicije, formalno niso del koalicije in tudi minister Podgoršek danes ni tu predstavnik stranke Desus, je pa minister v vladi, ki uživa podporo poslanske skupine stranke DeSUS, in dokler bo užival podporo poslanske skupine Desus in mojo podporo, lahko mirno dela naprej," je povedal Janša. 

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je bil v vlado imenovan iz kvote stranke Desus, ko je bila ta še članica koalicije.
Robert Balen

Hkrati so se po Janševih besedah tudi dogovorili, da bo Podgoršek "neka neformalna vez do poslanske skupine za usklajevanje, glede na to, da je stranka napovedala, da bo v državnem zboru konstruktivna". Koalicija takšno odločitev Desusovih poslancev pozdravlja in spoštuje njihovo odločitev.

"Moje osebno stališče je, da bo Slovenija toliko bolj normalna, kolikor bolj suverenih strank bo imela, kjer bodo člani stranke, poslanci stranke suvereno samostojno odločali brez prišepetavanj ali pa navijanja takšnih ali drugačnih stricev ali pa medijev, kaj naj počnejo, in s tega vidika je vsaka odločitev, ki jo organi katere koli stranke sprejmejo, za nas odločitev, ki jo pač upoštevamo," je pripomnil Janša. 

Poudaril je, da so pred Slovenijo v tem letu izzivi, ki so precej večji, kot so ambicije programov posamičnih strank, zato je vsako sodelovanje "preko meje pozicija-opozicija še posebej za pozdraviti". Koalicija tako računa tudi na konstruktivno sodelovanje s tistimi strankami, ki so v državnem zboru formalno v opoziciji, pa so z vlado že podpisale sporazum o sodelovanju, pa tudi s tistimi, s katerimi sporazumov niso podpisali, a si želijo konstruktivnega sodelovanja. "Če se še kdo od tistih, ki je bil zdaj odločno proti sodelovanju, odloči za sodelovanje, bomo to samo pozdravili," je povedal Janša.

Podgoršek hvaležen Janši za podporo in zaupanje

Podgoršek pa je povedal, da je ponosen, da je postal minister na pobudo stranke Desus, "predvsem poslancev poslanske skupine Desus". "Veseli me zaupanje, ki ga kot minister še vedno uživam s strani poslancev poslanske skupine Desus, in tudi se zahvaljujem predsedniku za njegovo podporo in zaupanje v tem času. Menim, da je prav, da vztrajamo na tem, kar delamo sedaj. Z vidika državotvornosti in skrbnosti za ta sektor, ki ga pokrivam, ne bi bilo pametno tako pogosto menjati kmetijskega ministra, kajti vsaka menjava vpliva na delo resorja," je komentiral Podgoršek. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta