(ŠESTI DAN) Zapiranje za mreže

Darja Kocbek Darja Kocbek
28.10.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast
Danes schengensko območje obsega 27 držav, od tega 23 članic EU. Slovenija je odpravila mejni nadzor na kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengenskega območja 21. decembra 2007. Nadzor na zračnih mejah je odpravila dobre tri mesece kasneje. Takrat je schengensko območje res bilo območje, kjer na notranjih mejah ni bilo kontrol. Države članice so jih na notranjih mejah za krajši čas uvedle le izjemoma, predvsem v času velikih športnih tekmovanj, večjih mednarodnih konferenc in političnih srečanj, kot je bil vrh najbolj razvitih držav G7. Prevladovalo je prepričanje, da so kontrole na mejah v Evropi z izjemo začasnih kontrol ob izjemnih dogodkih za vselej postale preteklost.

Prebivalci držav članic so to, da je bilo mogoče po območju s 400 milijoni prebivalcev svobodno potovati, v anketah hvalili kot eno od najpomembnejših koristi, ki jim jih je prineslo članstvo v EU. S tem so se seveda glasno hvalili tudi evropski funkcionarji.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta