(FOTO) Kolona le na mejnem prehodu Pince: Marsikateri potnik za uvedbo nadzora sploh ne ve

Policisti so ob polnoči pričeli z nadzorom na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko. Potniki nadzor, ki je bil uveden zaradi bojazni pred terorizmom, pozdravljajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na meji s Hrvaško so znova policisti. 
Andrej Petelinsek

Na večini mejnih prehodom potem, ko je opolnoči pričela slovenska policija izvajati nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko, posebnosti danes ni bilo. Razen na mejnem prehodu Pince. Tam se je zjutraj zbrala dolga kolona vozil. Na prestop meje je bilo treba čakati tudi pol ure.  Kot je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce v sektorju uniformirane policije na policijski upravi Murska Sobota Bernard Horvat, so od polnoči do 6. ure na meji zavrnili šest tujcev, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v schengensko območje in s tem v Slovenijo. Horvat je pojasnil, da bo na dveh mejnih prehodih z Madžarsko, to sta Pince in Dolga vas, bo kontrola stalna, prav tako bo v Prekmurju stalna kontrola na mejnem prehodu Petišovci na meji s Hrvaško. Na ostalih mejnih prehodih v Prekmurju bodo policisti izvajali kontrolo selektivno, a jih bodo nadzirali, je povedal Horvat.

Sobotna gneča je običajna

Gnečo so, tako Bernard Horvat, pričakovali, ker je ob sobotah na tem mejnem prehodu po njegovih besedah vedno gneča. Sicer pa pričakujejo še večjo gnečo in posledično daljše čakalne dobe od ponedeljka naprej. "Ob današnjem začetku mejne kontrole smo  na mejnem prehodu Pince postavili mobilno kontrolo - tako imenovani Schengen bus - od ponedeljka naprej pa bodo imeli postavljen zabojnik in šotor, da bodo pogoji za delo boljši," je dodal Horvat. Vozniki več tovornjakov, ki so čakali na prehod meje, so povedali, da za današnjo uvedbo kontrole niso vedeli, a da s tem nimajo težav.

Na mejnih prehodih s Hrvaško Obrežje in Slovenska vas promet poteka brez težav. "Nadzora na meji ne izvajamo sistematično, ampak takrat, ko ocenimo, da je to potrebno oz. glede na analizo tveganja. V bistvu je zdaj podobno, kot je bilo prej, ko smo šli za vozilom, ki se nam je zdelo sumljivo. Zdaj potnike v takšnem vozilu preverimo na samem prehodu," je povedal eden od policistov na mejnem prehodu. Večina potnikov, ki so prečkali mejo, dejala, da nadzor na meji sicer pozdravlja, predvsem zaradi povečanega števila migrantov. "Dobro je, da je na meji nadzor, ker je prišlo preveč migrantov in hodijo povsod. Treba jih je ustaviti," je denimo dejala potnica iz Hrvaške, medtem ko je potnik iz Avstrije nadzor pozdravil zaradi povečanega tveganja terorističnih napadov.

Policisti kontrolirajo potnike, ki skušajo prečkati mejo. 
Andrej Petelinsek

Nadzor so že ob polnoči začeli izvajati tudi na mejnem prehodu Slovenska vas. Ta sicer spada v drugo kategorijo prehodov, ki so namenjeni tistim, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU, in kjer ne bo stalne prisotnosti policije, ampak po potrebi. Po besedah enega od tamkajšnjih policistov do davi niso imeli nobenih težav. Pri tem je dodal, da niso zavrnili še nikogar, vsi, ki so jih preverili, pa so imeli pri sebi osebne dokumente, tudi če niso bili seznanjeni s ponovno uvedbo nadzora.

Ciljno usmerjena kontrola

Na območju policijske uprave Koper so ponoči uvedli nadzor na petih cestnih in dveh železniških mejnih prehodih s Hrvaško. Po besedah Viljema Toškana iz koprske policijske uprave bo kontrola ciljno usmerjena in naj ne bi povzročala daljših čakalnih dob. V prvih urah so odkrili dva tujca, ki nista izpolnjevala pogojev za vstop v Slovenijo. Šlo je za državljana Ekvadorja, ki je imel pri sebi samo potni list, in državljanko Filipinov, ki je potovala brez dokumentov in nima urejenega statusa v EU. Državljan Ekvadorja je ob tem izrazil namero, da bo zaprosil za mednarodno zaščito, je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce na policijski upravi Koper. "Preverja se, ali oseba ima potni listi, ali izpolnjuje pogoje za vstop v Slovenijo, ter ali predstavlja tveganje za javni red," je način dela opisal Toškan. Policisti si bodo po njegovih besedah prizadevali tudi, da s svojimi ukrepi čim manj vplivajo na prost prehod meje in blaga ljudi, ki živijo na obmejnem območju.

Andrej Petelinsek

Tudi na mejnem prehodu Gruškovje na meji s Hrvaško večjih kolon avtomobilov ni bilo. Na kakšen način policisti na prehodu, ki so sodi pod mariborsko policijsko upravo, opravljali nadzor, bodo pojasnili jutri. 

Šele v popoldanskih urah pa je pričela nadzor na slovensko-italijanski meji izvajati tudi Italija. Na mednarodnih mejnih prehodih bo prisotnost pripadnikov varnostnih organov - policisti bodo lahko v omejenem obsegu računali na podporo karabinjerjev in vojakov - stalna, torej 24 ur na dan, na maloobmejnih pa občasna.

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta