Za božičem je noč čarovnic drugi komercialno najbolj donosni praznik na svetu

Denis Živčec Denis Živčec
26.10.2019 05:11

Vemo, vemo, noč čarovnic je praznik, ki vam gre na živce skoraj tako kot valentinovo. In ne morete se upreti temu, da ne bi vsaj enkrat vzdihnili, kako gre za še eno neumnost, ki je prišla k nam, hkrati pa se vas polašča nenavaden občutek, da vam zadeva postaja bolj in bolj všeč. In vas vleče v svoj mračni potrošniški objem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Z veliko gotovostjo lahko rečemo, da noč čarovnic v Sloveniji ne bo nikoli dosegla ameriških dimenzij, se bo pa brez težav obdržala, najbrž kot nekakšna malo bolj črnohumorna alternativa pustu, ki z leti v krajih, ki niso Ptuj, precej izgublja priljubljenost. Bolj kot čarovniške maske nam je ljub hišni dekor. Izrezljane prave in keramične buče, čarovnice in tematska hrana. S tem lahko ta nenavadni dan počastimo med domačimi štirimi stenami, ne da bi se morali pretirano ukvarjati z maskiranjem, javnim izpostavljanjem in tveganjem, da nas bo kdo označil za cipo ameriškega kapitalizma. A tistih, ki se na predvečer dneva spomina na mrtve našemijo, je vedno več. Kot je vedno več tudi tematskih zabav in drugih dogodkov. V eni od diskontnih prodajaln te dni ponujajo sila realistične maske v podobah okostnjakov, zombijev in Donalda Trumpa. Kako laskavo.
Medtem ko eni zadevo povsem ignorirajo in jo drugi slavijo zelo diskretno, pa največji žurerji na noč čarovnic že komaj čakajo. Kar priznajte, da ste že pripravili svoje od prejšnjih praznovanj zdelane in vse bolj bledo utripajoče vražje rožičke za evro in pol ter se že veselite še ene zabave, na katero boste samozavestno prikorakali kot nesporni favorit za masko večera, četudi slutite, da vas bo spet premagala skupina zombijev. Tistih, ki tako zmagajo na vsaki zabavi. Ker se enim pač ljubi v 31. oktober investirati res veliko časa, truda in denarja.

Živi mrlič sredi dnevne sobe

Za kaj pri noči čarovnic sploh gre? Angleška beseda "halloween" predstavlja okrajšavo za "all hallow's eve", kar bi lahko prevedli kot večer vseh svetih. Običaj premore veliko norčavosti, ki jo Slovenci poznamo iz pustnega časa, le da ima noč čarovnic še morbiden pridih. Najintenzivneje se slavi v angleško govorečih deželah, kot so ZDA, Irska, Anglija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija, kjer si otroci, pa tudi odrasli, na predvečer dneva spomina na mrtve nadenejo strašljive maske - pogosto gre za vampirje, žive mrliče, mumije, čarovnice in vse ostalo, kar povezujemo s smrtjo in življenjem po njej - in obiščejo hiše v soseščini, kjer jim praviloma podarijo sladkarije ali denar. Na prvi pogled nekoliko nesmiseln in pootročen običaj pa ima kar dolgo zgodovino. 1. november je za stare Kelte predstavljal začetek novega leta, ki so ga počastili z obredno proslavo, posvečeno bogu sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti. Verjeli so, da se ob polni luni, še posebno če ta nebo razsvetli v noči 31. oktobra, mrtvi predramijo in se odpravijo obiskat svoje nekdanje domove. Ljudje, v smrtnem strahu, da se bo v njihovi dnevni sobi pojavil živi mrlič, so si nadeli grozljive maske in ustvarjali velik hrup, da bi nenavadnega gosta odgnali. S prihodom Rimljanov je ta praznik dobil stalen datum, nevezan na polno luno. Po starem izročilu naj bi na ta dan mračni bog lova Samain zavladal svetu, ubil boga sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje, kjer je revica morala ždeti do pomladi in bdeti nad še nekalečimi semeni, spečimi živalmi in dušami mrtvih ljudi. Halloween tako nakazuje vstop v temnejšo polovico leta. Običaji so se skozi čas spreminjali. Tako so v tej noči ponekod pričeli simbolično ugašati ognjišča in verjeli, da se bodo od njih prišli še poslednjič poslovit mrtvi svojci. Pripravite pecivo, torej. V pričakovanju strašljivega obiska so nekateri izdolbli peso, repo ali krompir ter v njih vstavili sveče, da bi dobrim dušam olajšale pot v onostranstvo in obenem odgnale grešne.
Buča, ki danes predstavlja najbolj znan simbol noči čarovnic, je v ta praznik vstopila šele v 16. stoletju, čez lužo, kjer jo danes imenujejo Jackova laterna. Ime se navezuje na irsko legendo o kovaču Jacku, ki je daleč naokoli slovel kot izjemen skopuh. Ena od pripovedi o njem pravi, da je nekoč svojo dušo prodal vragu v zameno za pijačo. Vrag se je spremenil v kovanec, s katerim naj bi bil žejni Jack plačal svojo pijačo. Kovanec je vtaknil v žep, a ker je bil v njem tudi križ, se zlodej ni mogel spremeniti nazaj. Šele ko mu je obljubil, da bo njegovo dušo terjal čez deset let, se je Jack omehčal. Ko je kovač umrl, so ga zaradi grešnega življenja pred vrati raja odslovili. Pred vhodom v pekel ga je pričakal stari znanec vrag in ga poslal nazaj v mrak. Da bi mu pomagal, mu je dal žerjavico. Jack je v svojem žepu k sreči imel repo, izdolbel jo je in jo spremenil v svečnik ter si z bledim sojem svetil. A poti domov nikdar ni našel. Bojda še vedno tava naokoli z žarečo repo in tu in tam ga kakšno pozorno oko lahko opazi v mraku. Buča, ki je medtem izpodrinila repo, tako danes predstavlja simbol preklete duše, ki v nedogled tava med svetovi.

Vas pesti samhainofobija?

Bi šli na tematsko zabavo? Nikar brez maske. Brez nje boste izstopali bolj, kot si mislite. Izbira mask je iz leta v leto večja. Moški težke naloge nimajo, še več duška pa si v domači kopalnici že z osnovnimi ličili dajo dame. Če bi se prvič rade iznakazile same, imamo nekaj nasvetov. Četudi niste virtuozinje ličenja in filmske maske. Dobra osnova za strašljiv mejkap sta svinčnik in čopič. Potrebujete barvo za obraz in črtalo za oči. Lahko bi uporabili tudi samo barvo, a je črtalo bolj natančno. Pred poslikavo si dobro oglejte obliko svojega obraza. Če imate manjše čelo, izpustite poslikavo na čelu ali pa naj bodo tam narisani samo majhni detajli. Včasih je dovolj že, če si omislite samo dramatično temno zasenčene veke. Uporabite črni kajal in naredite močno obrobo okrog oči ter črto nekoliko podaljšajte preko vek, da ustvarite videz mačjih oči. Uporabite lahko kombinacijo črnega, temno rjavega, sivega ali rdečega senčila za veke, ki ga nanesete vse do obrvi. Dobro je, če je barva vaše polti čim bolj bleda, če ne že kar bela, malce modrikasta ali pa vleče na zeleno. Pomagajte si s svetlo osnovo ali uporabite belo šminko, ki bo ustvarila še bolj izrazito bledico. Ustnice poudarite z intenzivno rdečo, mehkeje delujeta rožnata ali pink. Pri pripravi strašljive pričeske boste imeli najmanj dela, če boste v svojo opravo vključili črn pajčolan ali mrežico. Potegnete jo preko las ali pa jo v vdovskem slogu usmerite na obraz. Delovali boste skrivnostno in zapeljivo. To noč si lahko privoščite tudi ekstremen volumen. Naj gre za velike kodre, grivo ali visoko speto pričesko z natupiranimi lasmi na zadnjem delu lasišča. Bolj kot so lasje XXL, bolj je učinek dramatičen in prej se boste prebili do prve nagrade na zabavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta