10 znamenitih teorij zarot: Kaj je največja laž zgodovine?

Saša Britovšek Saša Britovšek
22.07.2019 06:03

Teorije zarot, ki spodbijajo tudi največja zgodovinska dejstva, burijo domišljijo dvomljivcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Teorije zarot so kot strašne zgodbice, ki si jih zvečer pred spanjem pripovedujejo mulci, ko jim starši dovolijo prespati pri prijateljih. Kdo bo koga bolj prestrašil in kdo bo težje zaspal! Saj veš, da ni res, ampak vseeno … Tudi, če v teorije zarot ne verjamemo, se je ob njih zabavno zgražati. Zbrali smo jih 10: 

Človek še ni stopil na Luno!

V času praznovanja 50. obletnice prvega pristanka na Luni, je dvom v ta "majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo" spet aktualen. Ko je 20. julija 1969 Apollo 11 pristal na Luni s prvo človeško posadko in je Neil Armstrong postal prvi človek, ki je stopil na Luno, je dogajanje prek TV-zaslonov spremljalo več kot pol milijarde ljudi. Takrat nihče ni dvomil v resničnost dogodka. Nekaj desetletij kasneje pa mnogi postavljajo resnico pod vprašaj in vedno bolj glasni so tisti, ki verjamejo, da so bili to posnetki dobro režiranega filma, zarota, s katero je ameriška vlada želela spodbuditi nacionalni ponos in nadvladati Sovjetski zvezi. Še več, človek, ki bi naj ustvaril legendarne posnetke, ni nihče drug kot znameniti režiser Stanley Kubrick.

Svet upravljajo iluminati

Teorija izpostavlja skrivnostno skupino posameznikov, iluminatov, ki vladajo svetu s ciljem ustvariti enotni popolni totalitarizem. Pristaši te teorije kot dokaz izpostavljajo oko na vrhu piramide na enodolarskem bankovcu. Ta po njihovem mnenju nakazuje na odstotek brezobzirne populacije, ki se že stoletja trudi uničiti demokracijo in si podrediti človeštvo. Hmmm, ste brali Da Vincijevo šifro?

Profimedia

Človeštvu vladajo kuščarji

Ste že slišali teorijo, da svetu vladajo inteligentni plazilci? Začelo se je z zamislijo teoretika Davida Icka, da so že stoletja najvišji politični položaji v rokah (ali nogah) skrivnostnih kuščarjev, imenovanih Annunaki. Icke je svetovne voditelje, od kraljice Elizabete do Georga W. Busha, razglasil za skrivnostne kuščarje, ki nosijo popolne človeške maske in so zmožni našo raso spremeniti v pokorne sužnje. V takšno teorijo verjame neverjetno veliko ljudi, v ZDA menda več kot 12 milijonov. Podatek, ki vse bolj vznemirja psihologe, ki se trudijo razvozlati, zakaj sicer racionalni posamezniki podležejo tovrstnim teorijam. 

Kraljica Elizabeta se ne stara ...

... ker je kanibalka. 93-letna angleška kraljica bi po mnenju teoretikov zarot morala biti veliko bolj zgubana, kot je.

Kraljica Elizabeta 
Profimedia

Holokavst se ni zgodil

Čeprav gre za dobro dokumentirana zgodovinska dejstva, še vedno obstajajo teorije zarote, ki trdijo, da nacisti niso pobili šestih milijonov Židov. Samo tretjina svetovnega prebivalstva, ki je kdaj slišala za holokavst, mu tudi verjame, ostali trdijo, da gre za pretirano prikazovanje, fotografije, dokumentarne posnetke, pričanja pa imajo za zrežirana.

Zemlja je ploščata

Skupnost zagovornikov ploščate Zemlje verjame, da je ta ravna plošča z arktičnim krogom v sredini in se konča s 45 metrov visokim ledenim zidom - Antarktiko. Zid naj bi zgradili Nasini vojaki, da ljudje ne bi padali iz ploščate Zemlje in utonili v vesolju. Čeprav je slišati neverjetno, število pripadnikov te skupnosti raste. Kaj jih prepriča? Navidezna ravnina obzorja in sončev mrk med zahodom in vzhodom. 

Elvis Presley 
Profimedia

Elvis Presley je živ

Kralj rokenrola je umrl zaradi srčnega zastoja leta 1977. A mnogi njegovi oboževalci tega nikoli niso sprejeli. Da je živ, star petinosemdeset let in da si je izbral zelo dobro skrivališče za preostanek svojega življenja, verjamejo. Temu v podporo dodajajo svoje tudi "očividci", ki ga srečujejo na različnih koncih ZDA. Kot enega od dokazov navajajo zapis njegovega srednjega imena na nagrobniku, kjer bi namesto Aaron menda moralo pisati Aron. 

Paul McCartney je mrtev

Če je Elvis živ, je Paul mrtev. Na vrhuncu bitlomanije, leta 1966, je bil mladi McCartney udeležen v prometni nesreči, ki je po mnenju mnogih ni preživel, a da bi zasedba lahko še naprej žela slavo, so medse vzeli Paulovega dvojnika. Dvomljivci dokaze za svoja prepričanja vidijo predvsem v skrivnih sporočilih besedil Beatlesov. Četudi je bil Liverpoolčan pred kratkim star 77 let in je lani izdal album Egypt Station, za nekatere to ni dovolj. 

Kemični izpusti letal nas zastrupljajo

Zagovorniki teorije zarote, ki trdi, da se človeštvo zastruplja s "chemtrails" ali kemičnimi snovmi, ki jih na nebu za seboj puščajo letala, so v zadnjih letih, ko se letalski promet gosti, vse glasnejši. Zastrupljajo nas, da bi nas lažje nadzirali, trdijo. Razlage strojnikov, da gre le za sledi oziroma paro, ki je posledica kombinacije vročih izpuhov motorja in hladnega ozračja, ne pomagajo.  

​John F. Kennedy ni bil žrtev osamljenega strelca

John F. Kennedy 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta