(FOTO) Mladi za podnebno pravičnost na otvoritvi Primarka izvedli skupinsko “smrt”

A.L.
13.06.2019 15:13

Primark, ustanovljen na Irskem leta 1969, je v lasti britanske družbe Associated British Foods.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi Za Podnebno Pravičnost

Modna veriga Primark je danes v ljubljanskem Cityparku odprla prvo trgovino v Sloveniji in tako številko vseh trgovin po svetu zvišala na 372. Slovenija je 12. država, v kateri je prisoten Primark, in je tudi prva lokacija tega ponudnika tekstila v tem delu Evrope, poroča STA. "Primark je izbral Slovenijo za svojo prvo lokacijo v tem delu Evrope in bo strankam iz regije ponujal odlično modo po odličnih cenah," je ob odprtju trgovine - ta čast je sicer pripadla ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću - poudaril vodja trgovine Bogdan Mulec. Ljubljanska trgovina se po njegovih pojasnilih razprostira v dveh nadstropjih na skupaj več kot 4200 kvadratnih metrih površin. Primark ima v Sloveniji več kot 200 zaposlenih.
Primark, ustanovljen na Irskem leta 1969, je v lasti britanske družbe Associated British Foods. Prisoten je na Irskem, v Združenem kraljestvu, Španiji, Nemčiji, Belgiji, Avstriji, Franciji, Italiji, na Portugalskem, Nizozemskem in ZDA. Skupaj ima več kot 75.000 zaposlenih, piše STA. 

Prihod Primarka ni razveselil vseh

Kot je za STA še pojasnil Mulec, je Primark po tržnem deležu na prvem mestu v Združenem kraljestvu, Španiji, na Portugalskem in Irskem. O nadaljnjih načrtih vodja slovenske Primarkove trgovine ni želel govoriti, dejal je le: "Skupaj bomo rasli in slovenskim kupcem nudili odlično nakupovalno izkušnjo."
A četudi se je prihoda nove velike trgovine v prestolnico razveselila večina Slovencev, pa so nekateri na družbenih omrežjih že zapisali, da tovrstne hitre mode ne podpirajo. Že včeraj je ljubljanski Primark imel otvoritev za slovenske blogerke in influencerje, ki so na družbenih omrežjih najbolj gorečim oboževalcem še pred uradnim odprtjem razkazali trgovino in razložili, kaj vse so si kupili. A ne čisto vsi.

Koliko zasluži delavec, ki izdela majico, vredno 2,5 evra?

Prav nič navdušena nad prihodom Primarka ni niti blogerka Katja Grudnik. Ta je sledilce na Instagramu vprašala, ali je edina, ki se ne veseli Primarka v Ljubljani. Trgovino je prvič obiskala pred približno petimi leti v Berlinu. "Kmalu mi je bilo jasno, da je roba tam po domače 'cheap shit' in da bom tam morda kupila le kakšno dekoracijo, kakšno majico, ki jih ponosim hitro. In takrat mi je dal prijatelj Drago iz Berlina za misliti: 'Veš, kje se to dela? Če stane majica 2,5 evra ... Koliko dobi delavec?'," je dala Ljubljančanka za misliti svojim sledilcem. Grudnikova je dejala, da bo po nekaj mesecih trgovino morda vendarle obiskala, prav gotovo pa ne bo njena redna obiskovalka.
{instagram}https://www.instagram.com/p/ByZvrqdFBwk/{/instagram}

Za izdelavo bombažne majice potrebujemo 2.700 litrov vode

V številčni zasedbi pa so se današnje otvoritve primarka udeležili tudi Mladi za podnebno pravičnost, ki pa niso prišli po nove obleke. Prišli so, da opozorijo na zakulisje dogajanja v tekstilni industriji. "Uprizorili smo performans in s simbolično smrtjo opozorili na nevzdržne razmere tekstilne industrije za delavke in delavce ter na nepopravljive posledice za okolje," so sporočili v gibanju Mladi za podnebno pravičnost. "Modna industrija je druga največja onesnaževalka na svetu. Okolju bolj škodi le naftna industrija. Za izdelavo bombažne majice potrebujemo 2.700 litrov vode. Enako količino vode, ki jo oseba spije v 900 dneh. Manj kot polovica vseh uporabljenih oblačil se ponovno uporabi ali reciklira (le 1 odstotek teh se reciklira v nova oblačila). Poleg tega je 85 odstotkov onesnaženja s plastiko v oceanu posledica mikrovlaken iz sintetičnih oblačil. Modna industrija prispeva približno 10 odstotkov vseh svetovnih emisij toplogrednih plinov. To je posledica dolge dobavne verige in intenzivne rabe energije tekom proizvodnje," sporočajo.

Mladi Za Podnebno Pravičnost
Mladi Za Podnebno Pravičnost
Mladi Za Podnebno Pravičnost
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta