(FOTO) Virgin Galactic pred prvim komercialnim poletom v vesolje razkril oblačila njihovih pilotov

Gregor Grosman
07.12.2020 13:25
Vesoljska oblačila potnikov bodo enake modre barve, le da so pri pilotih dodali še črno, da se že na prvi pogled razlikujejo od vesoljskih turistov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kopilota Jameel Janjua (levo) in Kelly Latimer (desno) ter glavni pilot Dave Mackay bodo v takšnih oblačilih s turisti leteli v vesolje.
Virgin Galactic

Virgin Galactic, družba v lasti britanskega milijarderja Richarda Bransona, ki je pred dobrim letom dni vstopila na borzo, je končno predstavila vesoljska oblačila, ki jih bodo nosili njihovi piloti, ko bodo z zasebniki - astronavti poleteli na "izlet" v vesolje. Prvi polet v novih uniformah načrtujejo že ta mesec, ko bo 11. decembra vesoljsko plovilo družbe VSS Unity vzletelo z vesoljskega vzletišča Spaceport America v Novi Mehiki. Na krovu bosta dva pilota in kopica raziskovalnega tovora.

Zadnje priprave na Virgin Galacticov polet so v polnem teku.
Virgin Galactic

Na prvem poletu 11. decembra bosta v kokpitu glavni pilot Dave Mackay in njegov kopilot CJ Sturckow. Slednji naj bi postal prvi človek, ki je v vesolje poletel iz treh različnih ameriških zveznih držav. Pri Virgin Galactic so sicer za pilotiranje USS Unity usposobili osem pilotov.

Glavni pilot pri Virgin Galactic Dave Mackay
Virgin Galactic
Virgin Galactic

Vesoljske uniforme so razvili v sodelovanju z družbo Under Armour, posebna linija oblačil pa je namenjena bodočim astronavtom Virgin Galactica, premožnim posameznikom, ki se bodo kot turisti odpravili v vesolje. Dizajnerji so po zahtevah Virgin Galactica oblikovali oblačila, ki niso pod pritiskom in jim bodo omogočala redne polete s trikratno hitrostjo zvoka v vesolje in nazaj. Po besedah Randalla Harwarda, ki je bil pri Under Armour zadolžen za izbiro materialov in izdelavo, so vesoljske obleke udobne, omogočajo prosto gibanje nosilca in imajo vgrajen sistem za nadzor temperature. "Naš cilj je bil razviti oblačila, ki pilotov, podobno kot atletov, ne bodo motila. V katerih se bodo počutili samozavestne tudi v kritičnih trenutkih," je dodal Harward. 

Celotna obleka ne tehta več kot en kilogram, izbrane tkanine, pa ji zagotavljajo, da je močna in vzdržljiva. Optimirana je za trenutke vzleta, ko sila pritisne pilota v sedež, kot tudi za breztežnost, kjer všite blazine na ramenih zagotavljajo udobje, ko pilote v sedežu držijo varnostni pasovi. Vesoljska oblačila potnikov bodo enake modre barve, le da so pri pilotih dodali še črno, da se že na prvi pogled razlikujejo od vesoljskih turistov. Verjetno ni treba posebej izpostavljati, da je vsaka uniforma izdelana po meri uporabnika. 

Virgin Galactic
Virgin Galactic
Virgin Galactic
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta