(TOTI LIST) Domoljubni red na trgu: Šef policije Olaj v spremstvu Aleša Hojsa končno zaščitil rumene jopiče

Nace Faši
05.07.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred odhodom na Prešernov trg je policiste nagovoril generalni direktor. 
Toti list

Tudi 16. julija, ko je na Prešernovem trgu tradicionalno potekal protivladni protest v organizaciji petkovih kolesarjev, smo na teren poslali našo ekipo. Trg in bližnje ulice so pokali po šivih, po informacijah policije, ki jih je kasneje vlada sicer zanikala, se je zbralo okoli 10.000 protestnikov.

Jaša Jenull je ravno pričel nagovor, ko se je iz helikopterjev na Prešernov trg spustilo kakšnih 60 specialcev v popolni bojni opremi. Pa to ni bilo vse. Generalni direktor policije Anton Olaj je v spremstvu notranjega ministra Aleša Hojsa na trg pripeljal še dva odreda posebnih policijskih enot, ki sta obkrožila protestnike. "Ostanite mirni, ostanite na svojih mestih. Imamo pravico protestirati, tega nam ne more nihče vzeti. Tudi ustavno sodišče je na naši strani," se je slišalo iz zvočnikov. "Buuuuuuu ..." se je takoj odzvala množica, ko so se uniformiranci pomešali med množico.

Tedaj se je po megafonu na protestnike obrnil Olaj: "Premier Janša in prijatelj Aleš tu ob meni sta mi naložila pomembno nalogo, da preverim, če so komunisti res prevzeli ljubljansko policijo. Preiskava je pokazala, da je tako. Policija je bila na zadnjem protestu zlorabljena. Namesto vas, socialistov, so odstranili naciste. Zato vas pozivam, da se nemudoma razidete, da naredimo prostor za prave protestnike!"

"Buuuuuu," se je spet zaslišalo iz množice, medtem ko so policisti naredili kordon in začeli potiskati jezne protestnike proti obrobju trga, kjer so že stale ograje. Trg se je tako začel prazniti, po Čopovi ulici pa je proti Prešernovemu spomeniku že korakala majhna skupina moških. "Poglejte si njihove tetovaže, to so neonacisti. Kaj ste slepi?" se je izza ograje drl Jenull in s prstom kazal na osebe v rumenih jopičih, ki so v rokah držale transparent z napisom Janševa vlada ščiti nas, mi ščitimo njo.

"To so patrioti in domoljubi," je po megafonu grmel Olaj. "Ne nasedajte, da imajo tetovirano nacistično črno sonce! Kakšna pa naj bo tetovaža, če ne črna? To je rumeno sonce na modrem nebu! Res je, vtetoviran imajo tudi kolovrat, a to je starodavna slovenska priprava za predenje niti, ne pa neonacistični simbol! Tudi če vidite SS, to pomeni le tega, da je bil tisti, ki je tetoviral, pozabil na D. V nasprotju z vami so rumeni jopiči biseri, vi pa, kot je dejal naš minister in moj dragi prijatelj Aleš, no, svi ..., no, pujski. In zdaj se lepo spokajte v štalco, ker če ne, bodo naši fantje v modrem naredili pravo štalo. Dajmo, dajmo, naredite prostor za jopiče! Kdor se bo upiral, bo aretiran! No, no, ti tam, patriot, spusti roko. A spustiš roko, prosim? Hvala."

Na trgu se je nato razporedilo 12 protestnikov v rumenih jopičih - vlada je kasneje sporočila, da jih je bilo najmanj 20.000 -, ki so javnosti poslali številna domoljubna sporočila, med drugim ljudski rek Ena država, en narod, en vodja. "Generalni, čestitam. Predsednik vam je hvaležen. Lahko zdaj aretirate še tuje dopisnike, ki grdo poročajo o naši vladi?" se je ob koncu protesta Aleš obrnil proti Antonu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta