(TOTI LIST) Odvetnik Franci Matoz po zadnjih dogodkih potrdil: "Ne morem več!"

Franc Lojer
21.06.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija odvetnika Francija Matoza v njegovi pisarni.
Profimedia

Če mi bo samo še enkrat zabrnel mobilnik in bom zagledal nov tvit mojega predsednika, ki se bo začel z Dragi Franci Matoz, pripravi tožbo, se mi bo zmešalo, je o svojih grozljivih izkušnjah ekskluzivno za Toti list razlagal znani slovenski odvetnik Franci Matoz, medtem ko se je pripravljal na novo obravnavo v zadevi SDS - Rizman. "Verjamem, da bo moja poteza opogumila tudi ostale slovenske odvetnike, da spregovorijo o tej pomembni temi," je dodal, ko je v imenu stranke SDS v rokah držal tudi tožbo proti nekdanjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Matoz, vidno utrujen in shujšan, ne skriva, da ga je bilo strah reakcij v javnosti, a pozitivni odzivi, ti so prišli celo iz odvetniške zbornice, ga utrjujejo v prepričanju, da je storil prav.

"Enostavno ne morem več. Samo v tem dopoldnevu sem vložil 67 protitožb, jutri imam obravnavo v 89 zadevah, iz vložišča pa sem pravkar dobil podatek, da je v zadnjih dveh urah prejelo 41 tožb zoper moje kliente," pojasnjuje. "Vi veste, da sem najboljši in najlepši. Da je moj ego velik, kar sem že večkrat priznal. Ampak kar je preveč, je preveč! Armanijeve obleke visijo z mene kot z obešalnika za brisače, zgledam kot klošar, botoks ne prime več in diamantni piling ne more popraviti več ničesar. Ali služba ali pa zdravje," je bil odločen.

Matoza je javno že podprla tudi odvetniška zbornica, saj so v zadnjih mesecih zabeležili stoodstotni prirast tožb in drugih pravnih postopkov, s katerimi se ukvarjajo njihovi člani. "Zbornica in člani so navajeni vsega hudega, a ta novi trend, ko se na vsako tožbo vloži kontratožba oziroma protiovadba, to pa presega vse meje," pojasnjuje predsednik zbornice Janez Starman in dodaja: "Številni odvetniki so poskušali tiste, ki vlagajo kontrapostopke, nekoliko obrzdati, a brez uspeha. Saj veste, stranka je še vedno kralj."

Eden zadnjih od številnih razvpitih primerov, ki uničujejo odvetniško stroko, posledično pa tudi državno tožilstvo in pravni sistem nasploh, je primer kazenske ovadbe Nataše Pirc Musar zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo (zadeva STA), ko je ta nemudoma nazaj kazensko ovadil Musarjevo, ker "da oseba, zoper katero je kazensko ovadbo vložila, kaznivega dejanja ni storila". V javnosti je zelo odmeval tudi primer kontraovadbe generalnega direktorja policije Antona Olaja. Spomnimo, Levica je zoper njega zaradi suma zlorabe uradnega položaja vložila kazensko ovadbo, on pa je nemudoma na tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper Levico zaradi krive ovadbe. "Klical sem sicer našega Francija, ki ga po besedah našega predsednika lahko kličemo tudi sredi noči, pa me je natulil, zato smo kazensko ovadbo pripravili sami," nam je pojasnil Olaj.

Da bi olajšal položaj odvetnikov, bo novega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča pozval, da določenim advokatom odobri dodatna sredstva. "Da bomo privarčevali, lahko o dodelitvi sredstev odloča kar komisija na kulturnem ministrstvu, ki je dodeljevala denar medijem," je še dejal Olaj.

Upamo, da humanitarec Dikaučič morebiti odobrenih prepotrebnih sredstev za odvetnike ne bo nakazal - brezdomcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta