(TOTI LIST) Veliki intervju: 5 vprašanj za predsednika države Boruta Pahorja

Borut Janša
07.06.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Razmere v državi so preveč resne, da bi afne guncali. Zato smo tokrat pred naš mikrofon povabili kar predsednika republike Boruta Pahorja, ki sicer ni popoln in tudi ni moralna avtoriteta, kot je tudi sam priznal pred leti, potrebuje pa država človeka, "ki ima neko politično avtoriteto". In če kdaj, mora zdaj ta avtoriteta udariti po mizi in strezniti tiste politike, ki našo državo vodijo v državljansko vojno.

Z uradom predsednika države smo se za veliki intervju dolgo dogovarjali, v uredništvu smo postavili tudi pleksi stekla, da bi pogovor tekel kar se da varno, vendar nam termina za snidenje na koncu ni uspelo uskladiti, saj je imel Pahor prejšnji teden pomembnejše opravke, tudi v tujini. Intervju smo zato na predsednikov predlog opravili na instagramu.

Gospod predsednik, nazadnje je odmevala afera glede (ne)imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, Slovenija se je spet osramotila pred mednarodno javnostjo. Državnotožilski svet bo na podlagi nezakonitega ravnanja vlade državnemu odvetništvu celo predlagal vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa. Kako komentirate ta zaplet?

Instagram

Dobra prispodoba, gospod predsednik. Kako pa ocenjujete cepilno strategijo Janševe vlade? Pred dnevi so ljudje več ur čakali na svoj odmerek pred celjskim sejmiščem, hkrati pa si je morala vlada od Madžarske sposoditi 300.000 doz cepiva AstraZenece. Nekaj je tukaj narobe, kajneda?

"Medicinski sestri je verjetno šlo na živce, ker sem napenjal mišice, ki jih ni. Vendar je bila zelo prijazna. Hvala."

Strasti so v družbi vedno bolj napete. Policija je zaradi svoje agresije prejela zelo nizko oceno državljanov, predsednik vlade Janez Janša bi protestnike poslal kar v Venezuelo, napadi na domače in tuje medije se množijo, STA je še vedno brez državnega denarja … Gre Slovenija pod to vlado v pravo smer?

Instagram

Dobro. Pa vseeno: je Slovenija v krizi? Na političnem prizorišču se zadeve nikamor ne premaknejo. Koalicija nima dovolj glasov za razrešitev predsednika parlamenta, ukvarja se s programom Levice, pomembnim zakonom tako ni zagotovljena podpora v prihodnje …

"Slovenija ni v politični krizi, ampak v razmerah povečane politične negotovosti."

Kaj to točno pomeni, gospod predsednik?

"Mi imamo danes voditeljstvo vlade. Državnega zbora. Imamo tudi operativnost vlade in državnega zbora. Seveda zaradi te negotovosti je nekaj krčev, je nekaj zapletov. Vendar pa to še ni stanje, ki bi ga lahko označili za politično krizo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta