(TOTI LIST) Na ogled izrojena umetnost! "Nekatere bo doletela prepoved ustvarjanja," je pojasnil Simoniti ...

Goseph Joebbels
24.05.2021 10:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Ministrstvo za kulturo bo v čast predsedovanju EU v Narodni galeriji 19. julija razstavilo 650 del, ki jih bo v naslednjih dneh odstranilo iz slovenskih galerij in muzejev. Kot so pojasnili na ministrstvu, bo razstava pod naslovom Izrojena umetnost - Entartete Kunst v času predsedovanja potovala po več slovenskih mestih. "Na ogled bodo moderna umetniška dela, katerih sporočilnost ne ustreza vladajoči ideologiji," je pojasnil minister Vasko Simoniti in napovedal precej ostre sankcije zoper umetnike, katerih dela bo ministrstvo v sodelovanju z najvišjimi funkcionarji SDS označilo za izrojena. "Nekatere bo doletela prepoved ustvarjanja, nekateri bodo končali v zaporih, zagotovo pa bodo njihova dela odstranjena iz vseh galerij in muzejev," je pojasnil Simoniti in dodal, da bodo evidenco prepovedanih del vodili na ministrstvu.

Na vprašanje, ali drži, da naj bi okoli 5000 slik, risb in grafik že zažgali na dvorišču gasilske brigade v Ljubljani, je minister odgovoril, da s tem ni bil seznanjen, in dodal: "Ker sem neveden. Torej, ker me ne zanima." Po dostopnih podatkih je trenutno 16.558 umetniških del označenih za "izrojeno umetnost", kot rečeno, pa bo 650 najbolj izrojenih del na ogled na posebni razstavi, ki bo slovenski javnosti razodela stranpoti slovenske moderne umetnosti, ki ljudi odtujuje od resničnosti. Kustos razstave bo po izboru ministrstva priznani slovenski slikar in likovni kritik ter kustos Adolf Ziegler, ki že vabi na razstavo: "Slovensko ljudstvo, pridite in se prepričajte sami!"

Razstava je logična posledica napovedi visokega predstavnika slovenske vlade, ki je razglasil "neusmiljeno vojno proti kulturnemu razpadu" in napadel "diletante in umetniške prevarante". Tako se je v skladiščih ministrstva nabralo veliko del, označenih kot dekadentna oziroma dela, ki so posledica "mentalne bolezni" in "šibkosti karakterja". Razstava bo sicer razdeljena v več sklopov, nekaj jih je že znanih: Židovska zarota, Namerna sabotaža nacionalne obrambe, Norost postane metoda, Narava, kot jo vidijo bolni umi, Žalitev slovenske ženskosti ... Zraven del te izrojene umetnosti bo zapisano, koliko denarja so za nakupe namenili slovenske galerije in muzeji - na račun vas, davkoplačevalcev. Razstava bo, je še povedal Simoniti, razkrila židovsko-boljševiško zaroto, ki ogroža slovensko dostojnost. "Povsod okoli sebe boste lahko videli pošastno norost, nesposobnost in čisto degeneriranost. V vas bo vzbudila grozo in gnus," napoveduje Simoniti. Obiskovalci, ki bodo pljuvali po delih, jih polivali s kavo ali nanje lepili žvečilke, ne bodo kaznovani.

Po tem, ko se bodo lahko državljani prepričali o tej umetniški bolezni, bo ministrstvo pripravilo uradno razstavo Velika slovenska umetnost. Dela bodo izbrali najvišji predstavniki vlade, ministrstva in stranke. Simoniti o tej veliki in pravi razstavi, ki bo na ogled tudi v Evropskem parlamentu, pravi: "Slovenska umetnost v naslednji dekadi bo herojska, bo kot jeklo, bo romantična, nesentimentalna, stvarna - bo nacionalna z velikim patosom in hkrati obvezna in zavezujoča - ali pa ne bo nič!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta