(TOTI LIST) Razpored: Tudi Urška bo poleti dežurala na ministrstvu za zdravje

Ivan Rošadnik
01.02.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Ne, junija pa ne bom dežural. Pa če se Janez na glavo postavi." Tako so nam pripovedovali uslužbenci zunanjega ministrstva, je odmevalo iz pisarne ministra Anžeta Logarja takoj po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša celo svoje najbližje presenetil z razporedom dežurstev na zdravstvenem ministrstvu. Logar je namreč svoj dopust na Tenerifih rezerviral že decembra, zato ga je seznam, ki ga ekskluzivno objavljamo – slikal ga je naš vir na oglasni deski vladne palače -, še posebej razburil. Po pričevanjih zaposlenih v Mladiki je klical celo Jelka Kacina, zaposlenega v svojem kabinetu, če ga lahko zamenja, a naj bi ga ta zavrnil z besedami, da je od junija do septembra vsako leto na Krku. Na koncu se je zaplet za zunanjega ministra rešil zelo enostavno, saj je Janša že po nekaj urah poslal razpored, v katerem je pri juniju namesto Logarja vpisal svojo soprogo Urško, z razlago, "da je pripravljena pomagati".

Seznam, razobešen v vladni avli.

Završalo pa je tudi drugod, ko je Janša predstavil svoj epidemiološki načrt o rotirajočih ministrih na čelu zdravstvenega resorja. Najbolj vroče je bilo v tistih kabinetih, v katerih bi morali ministri "za državo" dežurati v dopustniških mesecih. Velike težave z razporedom sta tako imela tudi julijski Janez Cigler Kralj in avgustovski Vasko Simoniti, ki sta, neuradno, ta meseca dobila kazensko. Prvi zato, ker je premierju povzročil nepotrebne težave s svojim zavodom, drugi pa, ker ni dovolj učinkovito utišal raperja Zlatka. Ciglerja Kralja se je kasneje vendarle usmilil dobrosrčni generalni sekretar vlade Božo Predalič, saj bo julija tako ali tako v službi – doma namerava obrezati živo mejo in prebeliti stanovanje, Simonitija pa Branko Grims, ki bo, kot pravijo na vladi, parlamentarne počitnice tokrat prvič preživel delovno, tudi s pisanjem velike seminarske naloge o ledeni dobi. Živce naj bi sicer izgubil tudi minister Andrej Vizjak, saj so ga določili za september, njegov najljubši počitniški mesec. Njemu je na pomoč v zadnjem trenutku priskočil spočiti novinec v vladni ekipi Tone Krkovič. "Raje kot na zdravstvenem ministrstvu bi sicer dežural na obrambnem, ker slišim, da kupujejo neke oklepnike," je brigadir v svojem hudomušnem tonu komentiral zamenjavo, a dodal, da se je za Slovenijo vselej pripravljen žrtvovati.

In medtem ko večjih težav pri vodenju zdravstvenega ministrstva ni pričakovati - vsi ministri so namreč opravili tečaje prve pomoči, obvladajo pa tudi razpise -, so vse oči uprte že v marec, ko naj bi ministrstvo prevzela Simona Kustec. Sprva naj bi jo sicer želeli zamenjati s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom, a ker je iz kvote Desusa, ni povsem jasno, ali bo do takrat sploh še v vladni ekipi. "Vsi se bojimo marca. Ker se zna zgoditi, da bo zaprla vse bolnišnice in zdravstvene domove. Menda se ji je zdela super ideja, da bi v zdravstvene ustanove spuščala po triadah - najprej letnike od 1930 do 1960, potem od 1960 do 1990 in tako naprej. Zagovarja čas nenehnih sprememb in prilagoditev, a vse bi tja enkrat vrnila za stalno. To bo norišnica," nam je zaupal visok vladni vir.

Ko to berete, se rotacija ministrov na ministrstvu za zdravje zaradi nagajanja državljanov, medijev in ustavnega sodišča še ni začela. A samo brez panike, vse je pod nadzorom, pravijo naši viri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta